Sindicaliștii de la Metrorex și-au anunțat cerințele. Ce nemulțumiri au

Grevă la metrou. Sursa foto Arhiva EVZ

În cel din urmă, un sindicalist Metrorex a vorbit, vineri, despre cerinţele protestatarilor. El a precizat că nu ies din subteran până când directorul instituţiei nu va veni să vorbească cu ei. "În această dimineaţă, lucrătorii din metrou au decis oprirea voluntară a activității. Avem mai multe revendicări către domnul ministru”, a spus sindicalistul Dan Vasile, revizor tehnic la depou.

În cele din urmă, un sindicalist Metrorex a vorbit, vineri, despre cerinţele protestatarilor. El a precizat că nu ies din subteran până când directorul instituţiei nu va veni să vorbească cu ei, relatează Antena 3.

Dan Vasile, revizor tehnic de la depou, acuză o lipsă totală de dialog, inclusiv cu Ministerul Transporturilor . El a mai spus că acest protest nu are nicio legătură cu spaţiile comerciale din interior, decizie de care s-a vorbit ieri.

Protestatarii Metrorex cer garanții că salariile nu vor scădea și că nu se vor face disponibilizări

"În această dimineaţă, lucrătorii din metrou au decis oprirea voluntară a lucrurilor. Avem mai multe revendicări către domnul ministru. Domnule ministru, oprirea voluntară a lucrurilor la metrou în dimineaţa zilei de astăzi s-a întâmplat din următoarele motive: - se fac disponibilizări şi s-a solicitat reducerea salariilor cu 25% - 47 de mecanici au fost concediaţi, s-a revenit apoi şi au fost reangajaţi. Se pare că doar o parte au mai acceptat.

- Se fac disponibilizări de personal la toate secţiile din metrou

- S-a solicitat reducerea salariilor cu 25%

Nu se dorește preluarea metroului de către multinaționale

Sindicalistul Dan Vasile, revizor tehnic, a mai declarat: ”Nu vrem ca multinaţionalele să preia conducerea metroului. În metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente, cu Ministerul Transporturilor, director, iar această oprire voluntară a lucrurilor e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înţeleagă opinia publică

- Nu are nicio legătură cu spaţiile comerciale de la metrou

- Şi o ultimă revendicare: nu dorim ca multinaţionalele sau corporaţiile să preia conducerea metroului".

Suplimentar el a cerut dialog cu directorul Metrorex şi ca acesta "să se angajeze că nu se fac disponibilizări, că nu se taie salariile şi veniturile salariaţilor, iar sindicatul să asigure protecţia socială a oamenilor".

Bucureșteni revoltați că nu pot ajunge la locul de muncă

Mii de bucureşteni sunt revoltaţi, începând din dimineața zilei de vineri, că nu pot ajunge la muncă din cauza protestelor sindicaliştilor. Aceştia nu sunt lăsaţi să intre şi stau afară, în speranţa că trenurile o să pornească în curând.

Mai mult, intrările de la metrou care sunt folosite şi ca pasaje pietonale sunt închise, iar oamenii sunt nevoiţi să traverseze strada prin locuri nepermise. Alţii trebuie să ocolească întreaga Piaţa Victorie ca să ajungă unde au nevoie.

Sindicaliştii de la metrou amenințau că 10 trenuri vor fi scoase din circulaţie de pe Magistrala 2, cea mai aglomerată a metroului bucureştean.

Ameninţarea vine după ce conducerea Metrorex a cerut eliberarea spatiilor comerciale până pe 2 aprilie.

Retragerea garniturilor ar însemna un interval mai mare între trenuri și implicit o aglomerație uriașă la orele de vârf.

Ministrul Transporturilor susține că grava sindicaliștilor de la metrou este o acțiune ilegală

În același timp, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susţine că greva de vineri dimineaţă de la Metrorex este "o acţiune ilegală" care dă peste cap viaţa unui oraş întreg.

"O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii", a spus ministrul Cătălin Drulă.