Simulare la evaluarea națională - calendarul probelor și regulile de examinare

Simularea Evaluării Naționale 2024 începe luni, iar accesul în săli va fi de la ora 8:30. Care sunt regulile de știut pentru elevi?

Elevii de clasa a VIII-a vor participa la simularea Evaluării Naționale 2024 în prima săptămână din februarie, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Edupedu.ro a obținut documentul care stabilește procedura de desfășurare a examenului, care are câteva particularități.

Care vor fi regulile la simularea națională?

Una dintre ele este că lucrările scrise nu vor fi sigilate în colțul cu datele personale ale elevilor, ci vor fi secretizate digital după scanare. Acest lucru va permite corectarea mai ușoară a greșelilor, prin tăierea și completarea răspunsurilor considerate corecte. Vor fi permise doar stilouri, creioane și pixuri de culoare albastră.

Probele vor începe la ora 9:00, iar elevii vor avea acces în săli până la ora 8:30. Ei vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Timpul de lucru este de două ore pentru fiecare probă.

Subiectele vor fi primite în formă de broșură, care nu va rămâne în posesia elevilor, ci va fi predată la finalul probei. Broșura va conține și pagini suplimentare pentru rezolvarea itemilor obiectivi și a celor care necesită redactare. Broșura va fi capsată în trei sau cinci locuri, în funcție de numărul de pagini suplimentare folosite.  Potrivit Edupedu, la proba de matematică, un răspuns la subiectele I și II vor fi corectate prin tăierea cu o linie orizontală sau încercuirea unui răspuns corect. Elevii care doresc să corecteze greșelile trebuie să taie cu o linie orizontală și să completeze, alături, răspunsul pe care îl consideră corect.

Sunt permise la probele scrise de la simulare:

La proba de limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024

Calendarul examenelor

Prima probă va fi susținută la Limba și literatura română pe 5 februarie, urmând apoi proba la Matematică pe 6 februarie.  Ultima probă scrisă va fi cea la Limba și literatura maternă, pe 7 februarie.

Pe 23 februarie vor fi comunicate rezultatele finale.
Potrivit Edupedu.ro, calendarul Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a va arăta astfel:
  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor