Un atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene pare să fie doar o chestiune de timp. De ambele părţi, în Israel şi Iran, retorica este tot mai belicoasă, autorităţile de la Ierusalim şi Teheran pregătind opinia publică pentru o eventuală confruntare. Peste ocean, pentru a doua oară în jumătate de an, experţii americani simulează un război cu Iranul. Rezultatele atrag din nou atenţia asupra unui conflict total.
Simularea făcută de Centrul Saban din cadrul Brookings Institution, un institut american de reflecţie, a avut drept strategi de război foşti oficiali de rang înalt de la Washington şi experţi iranieni naturalizaţi în SUA, aceştia din urmă jucând rolul liderilor de la Teheran. Scenariul de război a fost plasat temporal în iulie 2013 şi a avut drept premise realegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA pe 6 noiembrie, o serie continuă de asasinate cărora le cad victime experţii nucleari iranieni, noi blocajul din negocierile din dosarul iranian şi lipsa unei reacţii armate a statului evreu. Mesaje neînţelese Scenariul a avut drept punct de pornire un atac terorist comandat de regimul de la Teheran, comis asupra unui hotel din insula caraibiană Aruba şi în care mor 137 de turişti, majoritatea americani. Numărul victimelor este mult mai mare decât iranienii anticipaseră. În replică, armata americană bombardează bazele militare iraniene din estul ţării, şi lansează un atac cibernetic asupra a 40 de centre nucleare ale Republicii Islamice. Strategii americani au susţinut la încheierea simulării că aceste prime măsuri au fost ceea ce ai numit moderate.
Americanii au întrecut măsura, gândesc experţii militari iranieni. Regimul de la Teheran reacţionează însă prudent de teamă că americanii le-ar putea ataca uzinele nucleare, hărţuindu-le doar navele militare şi minând un sector maritim limitat din din Golful Persic. Iranul face astfel o greşeală uriaşă: ezită să atace Flota a 5-a americană staţionată în Bahrain. Teheranul îşi distruge jumătate din stocul de uraniu îmbogăţit, semnalând Washingtonului că este dispus să egocieze. Americanii nu sesizează însă mesajul.
În schimb, Washingtonul se teme că Iranul ar putea bloca Strâmtoarea Ormuz şi decide să îl lovească în punctul sensibil: centralele nucleare, în paralel cu distrugerea tuturor sistemelor de apărare amplasate de-a lungul coastei. Niciun învingător în plan virtual Deşi simularea nu s-a încheiat cu un rezultat concludent, experţii din ambele tabere care au participat la simulare au avertizat că o bună parte din ordinele de atac pe care le-au dat în timpul conflictului regizat s-au bazat în mod eronat pe intepretarea greşită a mişcărilor făcute de inamic.
Mai exact, fiecare tabără a crezut că a avut reacţii limitate, dar deciziile lor erau intepretate de duşmani ca fiind exagerate şi inacceptabile ceea ce antrena o replică şi mai dură. Atacurile s-au dovedit în final mult mai sângeroase decât se aşteptau strategii. Semnalele emise nu au fost înţelese, încercările de a deschide canale de comunicare au fost ingorate iar dorinţa de a părea cât mai dur în ochii celeilalte tabere a dus la acţiuni şi rezultate pe care niciunul din combatanţi nu şi le-a dorit. Scenarii îngrijorătoare Aceasta este cea de-a doua simulare de război făcută de americani anul acesta. O simulare făcută de armata americană la începutul lunii martie, prin care Pentagonul a încercat să aprecieze efectele unui atac lansat de Israel asupra Iranului, i-a pus pe gânduri atunci pe strategii militari de la Washington.
Un raid aerian israelian ar declanşa un război regional în care ar fi atrase, cel mai probabil, şi Statele Unite şi care se va solda cu pierderi semnificative în rândul trupelor americane staţionate în Golful Persic, potrivit concluziilor simulării desfăşurate de-a lungul a două săptămâni. Într-un editorial publicat în ziarul american Washington Post, Anat Berko, expertă antiterorism şi fost locotenent-colonel în armata israeliană, îşi imaginează, la rândul său, efectele unui raid israelian asupra instalaţiilor nucleare. În final, Israelul va reuşi să împiedice programul nuclear iranian, dar regimul islamic de la Teheran va ieşi din această luptă mult mai călit şi mai dornic de răzbunare. Iranul nu va mai recurge de data aceasta la acoliţii şiiţi din gruparea Hezbollah sau la grupările islamiste palestiniene, ci va ataca singur, pe lângă statul evreu, şi monarhiile sunite şi interesele occidentale din Golful Persic, într-un război total, conchide Berko în scenariul său.