Un pacient cu AVC (accident vascular cerebral) poate fi salvat prin tromboliză intravenoasă, o procedură care trebuie aplicată în cel mult patru ore de la primele simptome.
Tromboliza intravenoasă reduce șansele de instalare a paraliziei ori a deficiențelor de vorbire, afecțiuni care de regulă sunt ireversibile în cazurile în care nu s-a intervenit rapid în cazurile de AVC.
AVC, a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară
Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic apare de regulă când unul din vasele de sânge localizate la nivelul creierului este blocat de un cheag de sânge. Rezultatul: pierderea ireversibilă a țesutului cerebral. Tromboliza este o intervenție netraumatizantă care dizovă cheagul de sânge și reface circulația sângelui.
Astfel, țesutul nu se mai necrozează. Trebuie menționat că tromboliza intravenoasă trebuie administrată în perfuzie în cel mult 60 de minute de la primele simptome. Mediul primar Simona Novac a subliniat că un pacient cu AVC ischemic trebuie adus la urgențe în cel mult trei ore de la primele simptome.
De asemenea, mai spune neurologul Novac, la fel de important este ca oamenii să aibă capacitatea de a recunoaște simptomele unui accident vascular. AVC este a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară.
Simptome
Pe primul loc se află infarctul miocardic. În tot acest timp, țara noastră se află pe locul 2 din toată Uniunea Europeană în privința cazurilor de deces și de infirmități provocate de accidentul vascular cerebral. În procente, acest lucru se traduce printr-o incidență de 80 până la 85% din numărul total al cazurilor de AVC.
Accidentul vascular cerebral este asociat cu depunerea de lipide pe pereții vaselor de sânge, fumatul, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Simptomele se instalează în termeni de câteva secunde, iar în funcție de localizarea cheagului de sânge, simptomele se pot agrava. Majoritatea simptomelor se manifestă prin:
- pareze și paralizii;
- dificultăți de vorbire şi înțelegere;
- tulburări de mers;
- pierderea echilibrului şi a coordonării;
- amorţeli;
- tulburări de sensibilitate la nivelul feței și membrelor;
- tulburări de vedere.
Cum reduci riscurile de AVC
Adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la vicii, în special la fumat, controlul regulat al tensiunii și al glicemiei, toate sunt măsuri de prevenție pe care le putem lua pentru a reduce riscul de AVC.
De asemenea, trebuie menționat că tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată în cazul tuturor pacienților. Cum ar fi cei care au istoric de hemoragie cerebrală sau intervenții neurochirurgicale în ultimele 90 de zile sau pacienții cu tumoră cerebrală. Lista afecțiunilor pentru care tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată este completată de:
- patologie cardiovasculară (disecție de aortă, endocardită infecțioasă);
- patologie gastrointestinală (hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat);
- pacienților cu coagulopatii;
- pacienți care urmează anumite tratamente anticoagulante, informează portalul doctorulzilei.ro.