Autoritățile japoneze vor să confere un simbol special torței olimpice care vor da startul Jocurilor Olimpice ce se vor desfășura în acest an la Tokyo.
Simbolul torței olimpice de la Tokyo.
Torţa olimpică a Olimpiadei de la Tokyo va scoate în evidenţă eforturile de reconstrucţie de la Fukushima. Startul ştafetei torţei olimpice va fi dat simbolic, joi, 25 martie, la circa 20 de kilometri de centrala nucleară avariată de la Fukushima. Catastrofa care a avut loc pe 11 martie 2011 s-a soldat cu aproape 18.500 de morţi şi de dispăruţi. Mai multe orașe din acest departament au fost abandonate din cauza radiațiilor. Oamenii au fost strămutați în alte localități.
Organizatorii şi autorităţile japoneze vor să facă din această Olimpiadă „Jocurile reconstrucţiei” şi laudă impactul pozitiv asupra regiunii. În prezent, deși au trecut zece ani, refacerea zonei este departe de a fi ajuns la final. Cu toate acestea, participanţii la ştafeta torţei olimpice, susțin că evenimentul va arăta întregii lumi progresele realizate.
„Văzut de departe, timpul pare că s-a oprit la Fukushima, dar cred că părerea oamenilor se va schimba când vor vedea spectatori pe tot traseul precum şi pasiunea alergătorilor”, a declarat Hanae Nojiri, prezentatoarea unei televiziuni locale şi participantă la ştafetă.
Simbolul torței olimpice de la Tokyo
Pandemia, care îi va împiedica pe spectatorii străini să asiste la Jocurile olimpice din această vară, i-a obligat pe organizatori să reducă amploarea festivităţilor de la Fukushima. Accesul publicului nu a fost permis la ceremonia de deschidere și nici în prima etapă a ștafetei.
Autoritățile au pregătit măsuri sanitare stricte care vor fi aplicate pe întregul traseu care va fi străbătut de circa 10.000 de alergători. Aceștia vor străbate întregul arhipelag nipon.
Fukushima va găzdui o parte din întreceri
Fukushima va găzdui întrecerile olimpice de baseball şi softball, în timpul cărora atenţia întregii lumi se va îndrepta asupra departamentului. Din cauza radiaţiilor, accesul va fi interzis în unele zone, reprezentând circa 2% din suprafaţa departamentului.
După zece ani, „Fukushima s-a ridicat”, constată Hanae Nojiri, care speră că această atitudine pozitivă va oferi lumii o rază de speranţă în faţa crizei sanitare.
Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie - 8 august, urmate de Jocurile Paralimpice, programate între 24 august şi 5 septembrie.