Marius Lăcătuș putea să ajungă la Dinamo, dar comportamentul lui i-a îngrozit pe „câini”.
Nu există un fotbalist care să se identifice mai mult cu Steaua, sau ce a mai rămas din acest brand, decât Marius Lăcătuș (56 de ani). Fostul număr 7 a devenit de 10 ori campionul României cu gruparea „roș-albastră” (record) și a cucerit Cupa României de șase ori. În vârful performanțelor se numără Cupa Campionilor Europeni (1986), Supercupa Europei (1987) sau finala Cupei Campionilor Europeni (1989).
Însă, înainte de-a ajunge la Steaua, în 1983, „Fiara” a fost dorit insistent de Dinamo. Mijlocașul dreapta se lansase în fotbal în orașul natal, la Brașov. Clubul era condus la începutul anilor ‘80 de Dumitru Dragomir, aflat în plină ascensiune în fotbal. În permanentă căutare de tinere talente, Dinamo și Steaua monitorizau tot ce mișca în țară.
În cazul lui Lăcătuș, viteză de reacție au avut „câinii”. „Nu împlinise 17 ani, dar era un adevărat diamant! L-am recomandat generalului Diaconescu, care era șeful la Dinamo.
- Tov. General, am un puști de 24 de karate!
- Am auzit, măi Dragomire. Hai să facem un meci de pregătire să-l vadă și Nicușor.
Nae Nicușor era antrenor principal la Dinamo și îmi fusese și mie antrenor la Dinamo Victoria cât am fost militar în termen.
- Dar, te rog să nu-i spui lui Lăcătuș nimic despre un eventual transfer la Dinamo și să-l lăsați să joace tot meciul”, povestește Mitică Dragomir în cartea „Meciurile vieții mele” dialogul avut cu oficialul echipei din Ștefan cel Mare.
Deși nu împlinise 16 ani, Lăcătuș n-a jucat cu trac împotriva dinamoviștilor. Ba dimpotrivă. „Făcea niște alunecări atât de tari, că a accidentat vreo doi jucători importanți de la Dinamo. Nea Nae Nicușor a început să strige la el:
- Stai, măi, speriatule, mai ușor, că nu jucăm pe puncte! Mi-ai accidentat doi jucători!
- Du-te bă în p..a mea, și vezi-ți de echipa ta!, strigă Marius fără nicio reținere, de parcă vorbea cu puștii de pe maidan.
- Bă, nesimțitule, ești de vârsta mea să-mi vorbești așa?
Dar degeaba l-a mustrat nea Nae Nicușor, că Marius, din teren, i-a luat la înjurături pe toți de pe banca lui Dinamo. Atunci se ridică de pe bancă generalul Diaconescu, un om de altfel foarte manierat și civilizat și îi zice:
- Măi băiatule, fii mai liniștit, că joci cu Dinamo București.
La care Marius, stârnit, i-o trântește generalului...
- Da tu cine p...a mea ești, bă?, descrie Dragomir scena incredibilă. „Corleone” a încercat să-l tempereze pe tânărul Lăcătuș. „Eu mă țineam să nu izbucnesc în râs, dar de data asta puștiul sărise calul...
- Mariuse, strig eu la el, vezi-ți de joc, dânsul este generalul Diaconescu, te rog să-ți ceri scuze!
- Nu vreau, bă, nea Mitică, și-mi bag p..a în toți generalii lui Dinamo!
Dragomir i-a cerut antrenorului echipei FCM Brașov, Mitică Anescu, să-l scoată pe Lăcătuș la pauză. „A ieșit, dar când a trecut pe lângă banca dinamoviștilor le-a mai tras câte o înjurătură la fiecare!
După meci am stat de vorbă cu generalul Diaconescu și cu nea Nae Nicușor, amândoi foarte hotărâți că ei nu aduc la Dinamo asemenea specimene de jucători! Degeaba le-am explicat că pierd un mare jucător, că Marius are un caracter frumos, dar se schimbă complet când intră pe teren - și devine o fiară. Ei au renunțat atunci la el definitiv, mai târziu mi-au dat dreptate părându-le rău că nu m-au ascultat”, povestește Dragomir cum a ratat Lăcătuș transferul la Dinamo.
În 1983, brașoveanul a semnat cu Steaua, acolo unde a jucat până în 1990. A revenit în Ghencea în 1993 și a evoluat până în 2000. Apoi, i-a antrenat pe „roș-albaștri” în trei mandate (2007 - 2008, 2009 și 2010 - 2011). În perioada 2017 - 2019 a lucrat la CSA Steaua.