De câte ori mi-am făcut planuri, nu mi-au ieșit”, mărturisea Ioan Gyuri Pascu într-unul din ultimele sale interviuri. Așa s-a întâmplat și cu proiectul său de suflet, un turneu prin țară cu „Distractis”, plănuit alături de Silviu Petcu și prietenii săi din trupa umoristică. Artiștii urmau să se întâlnească săptămâna aceasta și să înceapă repetițile. Spectacolul urma să aibă scheciuri umoristice, ca „în vermurile bune ale Divertisului”.Ieri, moartea fulgerătoare a artistului Ioan Gyuri Pascu a pus capăt revenirii trupei „Distractis”. La numai 55 de ani, inima artistului a refuzat să mai bată. „Turneul acesta nu se va mai întâmpla. Nu vor mai fi spectacole”, spune, cu greu, prietenul și colegul său, Silviu Petcu (foto mic). Este dârmat. „Nu merit eu să vorbesc despre Gyuri. Suntem prea mici pentru tatelntul uriaș pe care-l avea. Poate lumea nu știe asta, dar era un mare artist. Punea suflet în tot ceea ce făcea”, adaugă el.

„Acum, nu mai are rost să vorbim. Gyuri era un om extraordinar, un suflet mare care s-a implicat până în ultima clipă”, adaugă el. Actor, cântăreț și scriitor, Ioan Gyuri Pascu a fost foarte iubit de colegi. Și-a dorit mult să ajungă actor și chiar și-a încercat norocul la Facultatea de Teatru și Film din Târgu Mureș. Nu a reușit și a urmat Filologia, la Cluj. „Iubitul meu prieten nu pot să-ți spun cât de tare mai îndurerat când am citit acum că ai plecat dintre noi. Sunt la Agnița, unde ne-am născut amândoi și au crescut împreună cu speranțe și vise mărețe de a reuși, într-o zi, în muzică și pe scenă”, spunea Elena Cârstea Muttart.

Fiica de nota 10, mândria artistului

Talentul artistic al tatălui l-a moștenit Iarina, fiica în vârstă de 19 ani. Tânăra cântă extraordinar la pian și, în urmă cu câțiva ani, a participat la „Românii au talent” alături de c o l e g i i săi din Romanian Gospel Singers. La pregătirea lor a pus umărul și Ioan Gyuri Pascu.

Iarina și-a făcut tatăl mândru: a participat la numeroase concursuri nationale și internaționale de pian, iar în 2015 a obținut la Bacalaureat media 9,53.

Astăzi, de la ora 14.00, Ioan Gyuri Pascu va fi depus la Capela Cimitirului Bellu. Miercuri, la ora 12.00 va avea loc o slujbă religioasă.

Toni Grecu: „Simt o uriașă tristețe”

Pentru Toni Grecu, liderul fostei trupe Divertis, vestea dipariției lui Ioan Gyuri Pascu a căzut ca un trăsnet. Nu mai vorbiseră de multă vreme și nu știa nimic despre vechiul său prieten. „E o zi tristă. Nu există cuvinte pe care să le spun, sau există și nu le știu eu. Simt o uriașă tristețe”, a murmurat Toni Grecu. Drumul spre scena artistică al lui Gyuri Pascu a fost deschis prin intrarea în trupa Divertis, iar ruptura produsă în urmă cu câțiva ani l-a îndurerat. „Întotdeauna în planul material există orgolii. Probabil a fost cauzată de un conglomerat de mândrie, orgoliu, tradiţio nalism, invidie, teamă sau sentiment de vinovăţie. Sunt lucrurile mărunte care ne pierd pe noi. Eu cred că nu se ajungea aici dacă era mai multă comunicare şi adevăr. Pentru ^ Iarina, fi ica artistului că fiecare gândea ceva, dar nu spunea”, a povestit el.Ultimii șase ani au fost un coșmar: faliment și operație

Viața n-a fost blândă cu Gyuri Pascu, dar ultimii ani au adus lovitură după lovitură. Coșmarul a început în 2010, unul pe care apropiaţii artistului şi-l amintesc ca fiind de grea cumpănă. Ioan Gyuri Pascu a suferit un atac cerebral, iar mai apoi a divorţat de marea lui iubire, scriitoarea Daniela Marin. Cea care i-a fost soție timp de 17 ani nu l-a lăsat la greu și l-a îngrijit pe patul de spital. Între ei era o comunicare perfectă, iar jurnalista TVR, Irina Păcurariu, își amintește că „se înțelegeau din priviri”. „Am jucat mim toată noaptea. Ea îi sugera indicii, el le făcea vizibile ca un actor îmbibat de har ce era”, rememorează ea o întâmplare petrecută cu 10 ani în urmă.


FOTO: Daniela Marin a fost căsătorită 17 ani cu Ioan Gyuri PascuDupă divorț, Gyuri Pascu s-a mutat cu chirie, lăsând vila fiicei şi fostei sale soţii. Rămăseseră prieteni, relație pe care au păstrat-o până în ultima zi a vieții sale. Artistul a murit în casa soției. După atacul cerebral, Gyuri Pascu renunțase la băutură și se străduia să consume alimente sănătoase. Fuma însă destul de mult. În 2012, după un consult oftalmologic, medicii au decis să-l opereze la ochiul stâng. În 2014, afacerea lui Ion Gyuri Pascu, mai exact restaurantul pe care îl deținea de câțiva ani, alături de un asociat, a dat faliment. „Viața este simplă, aspectele ei sunt foarte complicate, iar noi ne lăsăm coplețiți de ele. Mie acum un an mi-a murit mama, acum doi ani, fratele, o sora mi-a murit când avea 38 de ani, iar eu aveam 30”, se destăinuia artistul, în 2014.