România. Silvia Coman a fost un medic oncolog dedicat meseriei și pacienților bolnavi de cancer. Ea însăși a suferit de această boală nemiloasă care i-a fost diagnosticată în anul 2016.
Moartea cunoscutei doctorițe a fost anunțată de reprezentanții Asociației MagiCamp, într-un mesaj pe plaformele de socializare. Ea s-a confruntat în trei rânduri cu boala nemiloasă, prima oară în 2016 când a fost diagnosticată, a doua oară în 2019, iar a treia oară în 2022.
A murit medicul Silvia Coman
Reprezentanții Asociației Magic au anunțat moartea cunoscutei doctorițe care a adus alinare unui număr foarte mare de pacienți. Silvia Coman era nu doar un medic oncolog, ci și mamă, dar și navigator de pacienți, conform mesajului. Ea a fost unul dintre cei mai activi voluntari ai asociației, susținătoare a pacienților bolnavi de cancer.
„Medic, mamă a doi copii, frumoasă ca un înger – o frumusețe strălucitoare, și fizică, și sufletească – luptătoare curajoasă și iubitoare, dedicată 1000% celor care, aflați în fața unor diagnostice crunte, căutau îndrumare. Ghid pentru părinții copiilor grav bolnavi, prin hățișul sistemului medical și administrativ, adesea le făcea și educație medicală și le era și psiholog, deopotrivă”, se arată în mesajul de condoleanțe.
Potrivit mesajului postat de reprezentanții asociației, Silvia Coman era pacient oncologic din 2016. Vreme de opt ani, de la momentul diagnosticării, a luptat împotriva bolii, care a recidivat și a devenit mai agresivă. Chiar și așa, lupta cu boala nu a distras-o de la misiunea pe care și-a asumat-o. A continuat să ofere sprijin celorlalți pacienți oncologici.
„Zână bună, caldă, calmă, cu voce melodioasă, care când oferea explicații despre vreun diagnostic, procedură medicală sau investigație, parcă spunea o poveste, niciodată nu-i simțeai frica sau panica în voce, în privire – deși sigur că exista, mai ales că ea însăși era pacient oncologic: vreme de 8 ani s-a luptat cu un diagnostic foarte greu, cu recidive și metastaze, dar a continuat să strălucească și a transformat propria luptă cu boala într-o misiune de a ajuta alți pacienți oncologici”, se mai arată în mesaj.
Un medic dedicat, exemplu de responsabilitate civică
Medicul Silvia Coman s-a dedicat ani întregi, inclusiv când urma tratamentul oncologic, pacienților săi. Aceasta deoarece știa, chiar din propria experiență, cât este de important ca bolnavii să aibă pe cineva alături în momentele dificile. Nimeni nu trebuie să treacă singur prin durerea provocată de boală.
Pe de altă parte, ea a dat dovadă de un puternic simț civic, implicându-se în viața publică. A făcut-o chiar și atunci când abia diagnosticată și operată, în 2016, a participat la alegerile locale. S-a dus să voteze, ascunzându-și sub haine largi, tuburile și pungile de dren.
„Drum lin, zână bună. Plecarea ta ne lasă nu doar sărăciți de un om absolut extraordinar, ci și amputați de o bucată consistentă din inimi. Dar, dacă mai există ceva Dincolo, nu avem nicio îndoială că ne vei naviga și de-acolo de Sus, cu răbdare și blândețe, prin toată suferința și dorul pe care le-ai lăsat în urmă-ți”, se mai arată în mesajul transmis pe Facebook.
Silvia Coman a suferit mai multe operații
În urmă cu aproximativ doi ani, când boala a revenit a treia oară, familia și prietenii cereau ajutor românilor. Silvia Coman, medicul care a ajutat numeroși pacienți avea, la rându-i nevoie de ajutor pentru a-și prelungi viața.
Cancerul i-a revenit, a treia oară și s-a răspândit în organism. Boala a progresat în 2019 cu metastaze pulmonare, care s-au extins mai apoi la creier.
Silvia Coman a suferit o altă intervenție pe creier și trecuse prin procedurile de radioterapie Ea avea nevoie de un tratament cu ipilimumab și nivolumab.
Era ultima soluție, iar ajutorul financiar era absolut necesar deoarece metodele de tratament decontate în țară au fost epuizate.