Măsura trimiterii în şomaj tehnic prin rotaţie a tuturor celor 12.000 de salariaţi de la ArcelorMittal Galaţi, care trebuia să intre în vigoare de astăzi, timp de două luni, a fost amânată.
„ArcelorMittal Galaţi a decis aplicarea măsurii de şomaj tehnic în cel de-al doilea tri mestru din 2009. Suntem în curs de stabilire a perioadelor efective de aplicare şi toate detaliile”, a spus ieri Dorian Dumitrescu, purtătorul de cu vânt al ArcelorMittal Galaţi.
Potrivit liderilor sindicali, amânarea a fost cauzată de o neclaritate a actului normativ privind ajutoarele acordate de guvern. „Ordonanţa de guvern, emisă luna aceasta, prin care se stabilea anularea plăţii contribuţiilor la stat pentru firmele care trimit oameni în şomaj tehnic, nu a fost realizată clar, iar firmele din metalurgie nu ar beneficia de această măsură. Astfel, mâine (astăzi - n.r.) toţi angajaţii vor veni la muncă, cu program normal. S-a trimis o cerere la guvern de modificare a ordonanţei, după realizarea căreia se va discuta din nou despre şomaj tehnic”, a spus Nelu Macovei, vicepreşedinte FSS Metarom Galaţi.
„În fiecare şedinţă de Guvern discutăm despre un domeniu important al economiei - metalurgie, agricultură, construcţii, turism, energie. În cadrul acestor discuţii vom lua aceste decizii, ţinând cont atât de limitele bugetare, cât şi de reglementările europene privind ajutorul de stat”, a declarat ieri Emil Boc, citat de Mediafax. Plecări „voluntare”
Şi perioada de înscrieri pentru autodisponibilizări a fost pre lungită cu o lună la Galaţi, până la 1 mai. Aproximativ 2700 de siderurgişti din combinatul de pe Dunăre s-au înscris pe aceste liste, dintre care 2000 de cereri au fost aprobate.
Compensaţiile plătite de conducerea ArcelorMittal sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, plus de la 6 la 24 salarii, în funcţie de vechime.
La unităţile ArchelorMittal din Hunedoara şi Iaşi, listele s-au închis ieri. Aproape jumătate din cei o mie de salariaţi ai combinatului hunedorean şi-au exprimat dorinţa de a pleca. De la 1 martie, 220 de siderurgişti au părăsit unitatea şi încă 200 aşteaptă un răspuns zilele următoare.
La aceştia s-au adăugat 101 dintre cei aproximativ 230 de salariaţi din cele trei filiale ale combinatului. De la Arcelor Mittal Tubular Products, din Iaşi, au plecat 105 angajaţi, iar ieri au primit aprobarea încă 9. În combinat au rămas 521 de angajaţi. (Ciprian Iancu, Maria Craus) PROTEST Drumarii de la Deva au pichetat sediul primăriei
120 de angajaţi ai Societăţii Drumuri şi Poduri Deva au pichetat ieri dimineaţa sediul Primăriei Deva, nemulţumiţi că asfaltările „electorale” i-au adus în pragul pierderii locului de muncă. „Dacă nu primim din restanţele de la primării, peste două luni vom intra în faliment”, a declarat liderul Sindicatului „Drumarul”, Marius Vintilă. Anul trecut, societatea a efectuat mai multe lucrări, comandate de 30 de primării din judeţ, care au acumulat o datorie de 15 milioane de lei, din care 6 milioane de lei trebuie plătiţi de Primăria Deva. (Ciprian Iancu)