Sibiu: Reşedinţa Mitropoliţilor, lăsată în paragină

Sibiu: Reşedinţa Mitropoliţilor, lăsată în paragină

Clădirea aparţinând Bisericii Ortodoxe Române se degradează pe zi ce trece, iar inspectorii primăriei nu pot clasifica clădirea ca monument istoric clasa A deoarece le-a fost interzis accesul.

Clădirea din Sibiu cunoscută sub numele de Reşedinţa Mitropoliţilor Ardealului a devenit o ruină, deşi autorităţile locale au încercat transformarea ei în monument istoric de clasa A.

Naţionalizată de comunişti, retrocedată Bisericii Ortodoxe Române, una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş îşi trăieşte ultimele zile de monument istoric. Asta pentru că, de la sfârşitul acestei luni, clădirea va fi declasată, situaţie ce va permite demolarea, ridicarea unui hotel în curte sau, după cum anunţă preoţii, construirea unei noi biserici.

Parc cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi

Clădirea în discuţie este situată pe Bulevardul Victoriei, la nr. 38. Pe terenul care o înconjoară, cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, mitropoliţii Ardealului au amenajat un parc. Atât parcul, cât şi clădirea sunt extrem de valoroase, chiar dacă de câţiva ani nu mai sunt locuite, potrivit inspectorilor de la Direcţia pentru Patrimoniu Cultural Sibiu.

Conform normelor în vigoare, inspectorii au demarat din iniţiativă proprie procedurile de întocmire a dosarului de clasificare a Reşedinţei Mitropoliţilor ca monument istoric. Acum, cădirea se află într-o stare deplorabilă, parcă intenţionat menţinută: întreg parcul cu specii rare de copaci este neîngrijit, ferestrele re şe dinţei sunt sparte, tencuiala stă să cadă pe alocuri, iar a coperişul este găurit.

Legislaţie modificată în ultimul moment

Potrivit datelor Ministerului Culturii, fosta reşedinţă de vară mitropolitană cu grădină a fost propusă spre clasificare în lista monumentelor istorice de categorie A, în şedinţa din 24 martie 2010 a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Din acel moment, tot procesul de clasificare trebuia finalizat în termen de un an.

Astfel, după şedinţa din martie 2010, inspectorii sibieni au întocmit rapid dosarul de clasificare a Reşedinţei Mitropoliţilor. Însă, în momentul în care dosarul se afla pe masa ministrului culturii, pentru ultima semnătură, s-a modificat legislaţia. Potrivit noilor reglementări, Direcţia monumentelor istorice din cadrul ministerului le-a solicitat inspectorilor sibieni, pentru completarea dosarului de clasificare, să anexeze şi fotografii din interior ale clădirii.

Şi cum proprietar al clădirii este Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Sibiului, în baza documentaţiei suplimentare solicitate de minister, inspectorii de patrimoniu din Sibiu au solicitat accesul în clădire pentru a realiza respectivele imagini. Însă, reprezentanţii Arhiepiscopiei le-au refuzat, în două rânduri, accesul în clădire, ne-au declarat inspectorii sibieni. Motivul: clădirea se poate prăbuşi.

ÎPS Laurenţiu Streza: "Nu am primit decât piedici"

La rândul său, Mitropolitul Ardealului, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, spune că nu a permis accesul în clădire din cauza stării precare a întregii zone. Mai mult, ÎPS Streza s-a arătat deranjat de comportamentul inspectorilor de la Direcţia de Patrimoniu.

"Au ameninţat că vin cu poliţia monumentelor istorice. Nu înţelegeţi, acolo, la cinci metri de casă, este un fund de vale şi am iniţiat o serie de studii de spe cialitate pentru a vedea care este starea de fapt. Acolo trebuie investiţi foarte mulţi bani", a declarat ÎPS Streza.

Pe terenul extrem de atractiv pentru orice investitor imobiliar, nu se poate construi nimic cât timp clădirea din curte este pe lista monumentelor istorice. După 24 martie însă, lucrurile se schimbă, fapt recunoscut şi de mitropolit.

"Reşedinţa este în patrimoniul nostru şi nu avem niciun interes să o demolăm. Dar acolo vom pune şi o biserică. Şi să nu ne mai spună alţii care este valoarea reşedinţei, căci noi am făcut Istoria Artei înaintea multor altor specialişti", se sfădeşte mitropolitul Streza.

Ministerul este prea ocupat pentru un răspuns

Cum tot dosarul Reşedinţei Mitropoliţilor atârnă în câteva fotografii din interiorul clădirii, unde accesul e interzis, reporterii EVZ au solicitat un punct de vedere de la Direcţia pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii.

Însă, de aproape trei săptămâni, şeful Direcţiei, Mircea Angelescu, este de negăsit în timpul programului, iar solicitarea scrisă a reporterilor EVZ nu a primit niciun răspuns oficial.

"Reşedinţa este în patrimoniul nostru şi nu avem niciun interes să o demolăm. Şi să nu ne mai spună alţii care este valoarea reşedinţei, căci noi am făcut Istoria Artei înainte multor specialişti.“ ÎPS LAURENŢIU STREZA, Mitropolitul Ardealului

ISTORIE

Clădire veche de un secol

Clădirea de pe Strada Victoriei a fost ridicată la începutul secolului XX, pe un teren achiziţionat de mitropolitul Andrei Şaguna. Farmecul acestui loc şi stilul clădirii, reprezentativ pentru epoca de sfârşit de secol XIX, început de secol XX, au atras inclusiv atenţia industriei cinematografice, aici fiind filmate mai multe secvenţe pentru diferite pelicule ro mâneşti. Valoarea ansamblului este dată şi de faptul că Reşedinţa Mitropoliţilor din Sibiu este singura reşedinţă de vară cu grădină păstrată integral, cu o doză importantă din substanţa istorică originară.

În cartea publicată în 1911 de istoricul Silvestru Moldovan, denumită "Ardealul", ansambul rezidenţial aflat acum pe Victoriei este declarat printre cele mai frumoase zone ale Sibiului de la începutul secolului XX. "Un pompos edificiu în formă de vilă, făcut în 1900. Grădina spaţioasă, în mijlocul căreia se înalţă rezidenţa, este una dintre cele mai frumoase din Sibiu", scria Moldovan.

Anul trecut, mare parte din parcul aferent imobilului a fost salvat in extremis, prin depunerea dosarului de clasificare: administraţia locală tocmai aprobase tăierea a 24 de copaci.

Ne puteți urmări și pe Google News