SIBIU. Două cazuri de meningo-encefalită West Nile

SIBIU. Două cazuri de meningo-encefalită West Nile

Analizele de laborator au confirmat infectarea cu temutul virus pentru o femeie de 54 de ani şi un bărbat de 60 de ani, ambii din municipiul Sibiu.

Medicii de la Spitalul Județean Sibiu (SCJU Sibiu) spun că între cele două persoane nu există nicio legătură. Bărbatul a primit îngrjiri medicale, iar vineri, a fost externat, în timp ce femeia este în continuare internată, starea ei fiind gravă.

Tratată cu o procedură inovatoare

Medicii au anunțat că pacienta, care s-a prezentat cu o „severă meningo - encefalită virală West-Nile, cu componentă autoimună“, a fost supusă unei intervenții de „epurare extrarenală - intitulată dublă filtrare plasmafereză”, la Secția de Anestezie Terapie Intensivă, o procedură care se face doar la Sibiu.

„Aceste cazuri sunt foarte rare. Pacienta se afla în comă profundă și s-au efectuat trei ședințe de dublă- filtrare plasmafereză, urmate de ameliorarea stării neurologice. Pacienta se află în continuare în cadrul Secţiei Clinice ATI”, a explicat Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI.

„Practic, datorită faptului că nu se îndepărtează plasma în totalitate, ci doar anticorpii, metoda e mai fiziologică, mai bine tolerată de pacient”, a explicat și Dr. Mihai Sava, mediculşef al Secţiei ATI de la SCJU Sibiu.

Virusul West-Nile se transmite prin mușcătura unui țânțar infectat și nu se ia de la om la om. Primele simptome apar în maximum 15 zile. Anul trecut, la Sibiu a fost înregistrat un singur caz de meningo-encefalită West Nile. În 1996, în România, a fost cea mai mare epidemie din Europa, când s-au înregistrat 393 de cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News