Doi deținuți de la Guantanamo au obținut pe 24 iulie 2014 condamnarea Poloniei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru complicitate în scandalul închisorilor secrete ale CIA. Fostul președinte Aleksander Kwasniewski a recunoscut și el cu mare întârziere.
Polonia a fost condamnată pentru rolul jucat în torturarea pe teritoriul său a unui palestinian și a unui saudit, în perioada 2002 - 2003, înainte ca aceștia să fie transferați la Guantanamo.
În concluzia judecătorilor europeni se arată:
„Polonia a cooperat la pregătirea și punerea în practică a acțiunii de predare, de detenție secretă și de interogare realizate de CIA pe teritoriul său.”
CEDO a subliniat mai ales „complicitatea” Poloniei la camuflarea zborurilor avioanelor folosite în transferul prizonierilor.
Deși torturile au fost efectiv aplicate de către agenți americani, nu polonezi, Polonia „a facilitat întregul proces și a creat condițiile necesare punerii sale în aplicare, fără a face nimic pentru a-l împiedica”, a adăugat Curtea.
Din acest punct de vedere, Polonia „ar fi trebuit să știe” că prin actele sale „exista un risc serios ca persoanele vizate să sufere” rele tratamente, au precizat magistrații europeni, care au condamnat Polonia pentru torturi și tratamente inumane, violarea dreptului la libertate și la siguranță, ca și pentru lacunele din ancheta penală derulată de Varșovia în acest caz.
Curtea Europeană a fost sesizată de Abu Zubayah, un palestinian de 43 de ani, care a fost considerat mâna dreaptă a lui Osama Bin Laden, liderul Al-Qaida, și de Abd Al-Rahim Al-Nashiri, un saudit de 49 de ani, și el considerat de Washington unul dintre liderii Al-Qaida.
Avocații celor doi au arătat că clienții lor au fost deținuți în secret timp de mai multe luni, în 2002 - 2003, în Polonia, și că au fost supuși la torturi, mai ales la așa-numita tehnică a „înecului simulat”.
Hotărârea judecătorilor de la Strasbourg a condamnat Polonia să plătească fiecăruia dintre cei doi câte 100.000 de euro daune morale.
Și președintele din Polonia a recunoscut
Fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski a recunoscut, în decembrie 2014, la jumătate de an după sentința CEDO, că a avut cunoștință de existența închisorii CIA pe teritoriul țării sale, în timpul mandatului său. Însă el a negat că știa despre relele tratamente și torturile la care prizonierii erau supuși aici.
Anterior, Kwasniewski negase vehement existența unor centre de detenție ale CIA în Polonia.
Într-un interviu din decembrie 2014, acordat unui post de radio din Varșovia, imediat după ce Senatul american și-a publicat raportul privind torturile la care erau supuși cei suspectați de terorism, fostul președinte polonez a declarat că țara sa a stabilit de comun acord cu Statele Unite întărirea cooperării în domeniul informațiilor, după atentatele de la 11 septembrie 2001.
Kwasniewski a declarat că americanii au fost foarte secretoși în ceea ce privește acțiunile lor, ceea ce ar fi provocat suspriciuni în rândul oficialilor polonezi:
„Polonia a făcut pași pentru a înceta activitatea la acea închisoare, ceea ce s-a și întâmplat la un moment dat.”
Fostul președinte a precizat că nu avea cunoștință despre ceea ce se întâmpla în incinta închisorii:
„Acele metode, care sunt respingătoare, pe care nu le accept, care nu sunt justificate, nu au adus nimic bun. Și aceasta este adevărata catastrofă pentru Statele Unite, aceasta este adevărata catastrofă pentru CIA, aceasta este adevărata catastrofă pentru George Bush.”