Și judecătorii se revoltă. Prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare, încălcate
- Mihnea Talau
- 17 martie 2021, 09:50
Tot mai mulți judecători au început să critice anumite prevederi din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Mai mult, cei mai curajoși atacă la CCR încălcările grave ale drepturilor omului. Precum prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare.
Și judecătorii se revoltă. Astfel, judecătoarele Monica Nicola și Livia Mango de la CA Cluj au sesizat CCR cu prevederile din CP și CPP care îngreunează regimul circumstanțelor atenuante, obligându-i pe magistrați să pronunțe pedepse aspre chiar și pentru fapte mai puțin grave.
Iată excepția: „Dispozițiile încalcă prevederile referitoare la proporționalitatea pedepsei, înfăptuirea justiției, prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare”.
Judecătorii atacă la CCR caracterul nedrept al legii
Nu ne este dat să întâlnim la tot pasul instanțe care își dau seama de caracterul profund nedrept al legii și din proprie inițiativa încearcă s-o corecteze, atacând-o la Curtea Constituțională a României. De data aceasta, vorbim despre o excepție de neconstituționalitate ridicată din oficiu în legătură cu mai multe prevederi din Codul penal și cel de procedura penală.
La 4 martie 2021, în dosarul nr. 2259/117/2019, magistratele Monica Nicola și Livia-Marcela Mango de la Curtea de Apel Cluj au sesizat CCR cu excepțiile de neconstituționalitate ale unor articole din CP și CPP care pur și simplu îi inlantuiesc pe judecători, obligându-i să pronunțe pedepse exagerat de aspre în raport cu gravitatea redusă a faptei și cu persoană inculpatului.
Avem în vedere faptul că actualele coduri îi permit completului de judecată să aplice circumstanțele atenuante o singură dată la reducerea limitelor speciale ale pedepsei, chiar dacă în final, prin contopirea pedepselor, va rezultă o condamnare exagerată. Or, principiul proporționalității (încălcat în cazul de față) este stipulat chiar de către Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Vechiul Cod Penal era mai „omenos”
Și judecătorii se revoltă. Cele două judecătoare precizează că vechiul Cod penal avea dispoziții mai omenoase, care le permiteau magistraților să pronunțe condamnări chiar și sub limitele speciale, astfel încât să-i dea o pedeapsa cu suspendare unui inculpat care a prezentat o conduită corespunzătoare și a beneficiat de circumstanțe atenuante, iar nu să-l nenoroceasca, aruncându-l direct în închisoare.
Există judecători care se implică efectiv în dosarele pe care le au pe masă, formulând din oficiu excepții de neconstituționalitate. După istorică victorie la Curtea Constituțională a judecătoarelor CĂ Oradea Florica Român și Aurora Popa în ceea ce privește despăgubirile pentru arestatii nevinovați, sperăm că din ce în ce mai mulți magistrați vor îmbogăți jurisprudența CCR pe partea deciziilor de admitere, scrie luju.ro.