Şi dacă Rusia ar invada Europa? Posibilele linii de front. Situația României

Război în Ucraina. Sursa foro: Zelenski/Facebook

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia lui Putin ar ataca Europa? Și care ar fi primele zone pe care le-ar lovi? Liderii europeni își pun această întrebare. Unul dintre primii care s-au gândit la asta a fost ministrul german al apărării Pistorius, care susține că până în 2029 trebuie să fim pregătiți pentru război.

Motivațiile lui Putin pleacă de la extinderea lentă, dar inexorabilă, a NATO, judecată dintr-o perspectivă anti-rusă. Ministrul suedez al apărării emite şi el ipoteza unui război împotriva Rusiei. Ipoteza este dezvoltată pe săptămanalul Newsweek, cu diferite hărți care arată scenariile posibile, transmite La Stampa.

Granița dintre Finlanda și Rusia

Un posibil front ar putea fi granița dintre Finlanda și Rusia, mai ales după ce Finlanda a aderat la NATO în 2023. Pe de altă parte, apartenența la NATO poate fi un factor de descurajare pentru un atac al lui Putin. Ca să nu mai vorbim de faptul că statele baltice, foarte apropiate de Rusia, au minorități importante de cetățeni ruși.

Ca factor de descurajare sau nu, statele baltice se pregătesc. În zece ani, Estonia ar trebui să-și mărească armata, Lituania a instalat deja la graniţă „dinți de dragon”, un fel de piramide antitanc.

Vladimir Putin. Sursa foto: x.com

Un alt front posibil ar putea fi cel din jurul enclavei rusești Kaliningrad, chiar între Țările Baltice, incluzând culoarul Suwalki, aflat la granița dintre Lituania și Polonia, care duce de pe teritoriul rusesc până la enclava sa. Ca să nu mai vorbim de natura sa strategică, dat fiind că este singura legătură pe cale terestră sau feroviară între Polonia și Europa Centrală, pe de o parte, și statele baltice, pe de altă parte. În plus, găzduiește deja trupe și armament rusești.

Varianta Transnistria

Având în vedere vulnerabilitatea și poziția lor strategică, Estonia și Letonia au semnat în luna ianuarie un acord de apărare anti-rus și anti-belarus cu Lituania.

Iar pe Marea Baltică, la Rostock, în Germania, a fost inaugurat un nou sediu naval al NATO.

În acest moment, eforturile de război ale Rusiei se concentrează și la porțile Europei, în Ucraina. Comandantul rus Minnekaev a declarat în aprilie 2022 că Moscova vrea să creeze un coridor prin sudul Ucrainei spre Transnistria. În scenariu este inclusă și Turcia, care se învecinează cu regiunea Abhazia, o zonă pro-rusă.

Șansele NATO de a continua să descurajeze visele de expansiune ale lui Putin cresc dacă diferitele state rămân unite și coezive. Traducerea (Rador)