Astfel de cazuri sunt tot mai frecvente. Un pacient în vârstă de 21 ani a murit în Iași după ce s-a înecat cu o bucată de covrig, iar altul a decedat în condiții identice în fața tribunalului din Slobozia. O manevră simplă lear fi putut salva viaţa, susține medicul Tudor Ciuhodaru.

”În primul rând nu trebuie să ne grăbim la masă și să mestecăm bine. De asemenea, trebuie să evităm să bem mult alcool înainte sau în timp ce mâncăm. Un alt factor de care trebuie să ținem cont este să utilizăm corect protezele dentare, iar obiectele mici trebuie ținute la distanță de copii”.

 

Cum se aplică metoda Heimlich

În ciuda acestor recomandări, se poate întâmpla să ne înecăm cu un corp străin. Când apare o astfel de situație, pentru a ne salva sau a salva pe cineva este bine să aplicăm manevrele Heimlich și auto-Heimlich.Medicul Tudor Ciuhodaru explică pentru EVZ că, în acel moment, este foarte important să fim calmi și să sunăm la 112.

Totuși, pentru a-i salva viața, îi putem acorda un prim ajutor în cazul în care se sufocă, astfel: ”Pacientul trebuie ridicat și ne poziționăm în spatele acestuia. Îmbrăţisăm pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

Se aplică compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior: de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută cinci astfel de compresiuni abdominale. Aceste compresii se repetă până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde cunoștința. Dacă victima îşi pierde cunoștința, aceasta trebuie poziţionată pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior, poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent de pe ambulanță) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes”.

 

„Primul ajutor” depus a patra oară în Parlament

În opinia medicului Tudor Ciuhodaru, Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin: ”Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste noțiuni, trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii”.

Un proiect de lege care prevede predarea obligatorie a ”Noţiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România a fost depus pentru a patra oară în Parlamanetul României.

 

Când intri în alertă

Cum ne dăm seama dacă o persoană se sufocă:

Aspiraţie confirmată de martori, anturaj

Nu mai poate vorbi, tuşi şi respira

Pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde cunoștința.

 

Ponturi pentru acordarea manevrei Heimlich

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde cunoștința, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

 

Te-ar putea interesa și: