Editura Evenimentul si Capital

Și cozonacul poate fi fatal! Cum să nu mori înecat

Autor: | | 0 Comentarii | 427 Vizualizari

În a doua zi de Crăciun, un bărbat din Dâmbovița a murit după ce s-a înecat cu cozonac. Medicii de la ambulanță ajunși la fața locului au încercat tot ce le-a stat în puteri pentru a-l salva, însă eforturile lor au fost în zadar, victima fiind declarată decedată. Medicul Tudor Ciuhodaru explică pentru EVZ cum se poate preveni sau cum poți să (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin.

Astfel de cazuri sunt tot mai frecvente. Un pacient în vârstă de 21 ani a murit în Iași după ce s-a înecat cu o bucată de covrig, iar altul a decedat în condiții identice în fața tribunalului din Slobozia. O manevră simplă lear fi putut salva viaţa, susține medicul Tudor Ciuhodaru.

”În primul rând nu trebuie să ne grăbim la masă și să mestecăm bine. De asemenea, trebuie să evităm să bem mult alcool înainte sau în timp ce mâncăm. Un alt factor de care trebuie să ținem cont este să utilizăm corect protezele dentare, iar obiectele mici trebuie ținute la distanță de copii”.

Cum se aplică metoda Heimlich

În ciuda acestor recomandări, se poate întâmpla să ne înecăm cu un corp străin. Când apare o astfel de situație, pentru a ne salva sau a salva pe cineva este bine să aplicăm manevrele Heimlich și auto-Heimlich.Medicul Tudor Ciuhodaru explică pentru EVZ că, în acel moment, este foarte important să fim calmi și să sunăm la 112.

Totuși, pentru a-i salva viața, îi putem acorda un prim ajutor în cazul în care se sufocă, astfel: ”Pacientul trebuie ridicat și ne poziționăm în spatele acestuia. Îmbrăţisăm pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

Se aplică compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior: de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută cinci astfel de compresiuni abdominale. Aceste compresii se repetă până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde cunoștința. Dacă victima îşi pierde cunoștința, aceasta trebuie poziţionată pe spate pe un plan dur și începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior, poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent de pe ambulanță) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes”.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI