Copiii vor intra în carantină în situația în care se întorc alături de părinți în țară, din zone cu incidență ridicată.
Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta în carantină zece zile la întoarcerea în România. Această măsură a fost luată pentru că există riscul de-a răspândi boala. Explicațiile au fost oferite de medicul Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În ce situații intră copiii în carantină
„Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector. De aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile. Și unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a spus medicul.
Prin hotărârea CNSU de luni a fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel). Dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă. Dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, conform Agerpres.
Ideea certificatelor, venită de la ministrul de Externe al Greciei
Altfel, la nivelul Uniunii Europene au început discuțiile legate de persoanele care s-au vaccinat. Se pune întrebarea dacă acești oameni ar trebui să aibă o liberate mai mare decât cei care nu au făcut-o.
Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare. Care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.