Shell renunță la ținta de reducere a producției de petrol. Compania se orientează spre profituri mai mari

Shell renunță la ținta de reducere a producției de petrol. Compania se orientează spre profituri mai mari Sursa: Arhiva EVZ

Shell a renunțat la planurile de reducere a producției de petrol în fiecare an pentru restul deceniului, în cadrul unei schimbări de abordare pentru a viza cu fermitate combustibilii fosili și pentru a crește plățile către acționari sub conducerea noului său director executiv, Wael Sawan. Compania petrolieră FTSE 100 a anunțat miercuri că producția de petrol va rămâne stabilă până în 2030, după ce anterior declarase că va reduce producția cu „aproximativ 1-2% în fiecare an”.

Wael Sawan a fost numit director general al Shell în septembrie anul trecut, înlocuindu-l pe Ben van Beurden, care i-a surprins pe unii activiști și investitori prin stabilirea unui obiectiv de a atinge emisii nete de dioxid de carbon zero până în 2050, deși sunt prevăzute doar reduceri graduale ale producției de combustibili fosili. De la preluarea mandatului, Sawan a pus accentul pe obținerea de randamente financiare pentru investitori.

În strategia sa din 2021, Shell a declarat că va urmări „o reducere graduală preconizată a producției de petrol de aproximativ 1-2% în fiecare an, inclusiv „dezinvestiții” și declin natural”. Cu toate acestea, Shell a susținut miercuri că strategia anterioară nu constituia un angajament de a reduce producția de petrol în mod constant.

Aceasta a spus că, de fapt, și-a atins obiectivul în șapte luni de la anunțarea sa, datorită vânzării (în cursul anului 2021) participației sale la un proiect petrolier din Bazinul Permian, Texas, în valoare de 9,5 miliarde de dolari. Producția Shell a fost de 1,9 milioane de barili de petrol pe zi în 2019 și a scăzut la 1,5 milioane de barili pe zi - o scădere de 21%. Un purtător de cuvânt al Shell, citat de The Guardian a spus: „Obiectivul nostru de reducere a producției de petrol până în 2030 nu s-a schimbat. Doar că am atins-o cu opt ani mai devreme”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Shell nu mai reduce producția

Angajamentul reînnoit față de producția de combustibili fosili a venit în timp ce Sawan a dezvăluit la New York o actualizare a strategiei în care Shell s-a concentrat pe reducerea costurilor și pe direcționarea către zonele sale cele mai profitabile. Shell a declarat că își va crește activitatea de producție de gaze combustibile fosile, menținând în același timp producția de petrol, „stabilizând producția de lichide până în 2030”.

De asemenea, a urmărit să mulțumească investitorii cu o creștere planificată a dividendelor cu 15% și cu promisiunea de a returna 5 miliarde de dolari investitorilor prin răscumpărarea de acțiuni. Sawan a reafirmat angajamentul anterior al companiei de a produce emisii nete zero până în 2050, deși compania a avertizat că este puțin probabil ca acest lucru să fie realizat „dacă societatea nu este net zero în 2050”. Ca parte a acestor planuri, Shell a declarat că va investi între 10 și 15 miliarde de dolari în perioada 2023-2025 în produse „cu emisii reduse de carbon”, inclusiv biocombustibili, hidrogen, încărcarea vehiculelor electrice și captarea și stocarea carbonului.

Shell susține că trebuie să obțină profituri pentru a susține investițiile în tranziția de la combustibilii fosili.

„Investim pentru a furniza energia sigură de care clienții au nevoie astăzi și pentru mult timp de acum încolo, transformând în același timp Shell pentru a câștiga într-un viitor cu emisii reduse de carbon”, a declarat Sawan într-un comunicat. „Trebuie să continuăm să creăm modele de afaceri profitabile care pot fi extinse într-un anumit ritm pentru a avea un impact real asupra decarbonizării sistemului energetic global. Vom investi în modelele care funcționează - modelele cu cele mai mari randamente, care se bazează pe punctele noastre forte.”