După 42 de ani de regim laic, legea islamică va fi baza viitorului sistem juridic din ţara arabă, a decretat noua putere provizorie de la Tripoli. Occidentul nu vede cu ochi buni această decizie.
Proclamaţia de eliberare a Libiei de sub regimul Muammar Gaddafi, rostită duminică la Benghazi, oraşul de unde a pornit mişcarea insurgentă împotriva celui care a condus ţara cu mâna de fier timp de 42 de ani, a generat bucurie în oraşele libiene, dar şi îngrijorare în cancelariile occidentale. Motivul - reintroducerea de către Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), entitatea politică a rebelilor care asigură interimatul la Tripoli, a legii islamice, sharia, ca bază a viitorului sistem legal. Orice altă normă existentă care contrazice sharia va fi abolită, a subliniat Mustafa Abdel Jalil, preşedintele CNT, în faţa a zecii de mii de libieni strânşi în centrul oraşului Benghazi, din estul ţării. Liber la poligamie Pentru a se face mai bine înţeles, Jalil a dat exemplul legii privind căsătoria care, sub regimul lui Muammar Gaddafi, interzicea poligamia şi autoriza divorţul. "De exemplu, legea cu privire la divorţ şi căsătorie este contrară sharia si nu mai este astfel în vigoare", a declarat oficialul. Jalil nesocoteşte însă femeile din Libia, care reprezintă peste jumătate din populaţia ţării, comentează postul de televiziune Al Arabiya. Fără îndoială, Jalil s-a gândit mai întâi de toate să "elibereze" bărbaţii din Libia, au comentat ironic jurnaliştii postului pan-arab. Poligamia este o practică pe care majoritatea femeilor musulmane o detestă, dar se feresc să o conteste public de teamă să nu fie acuzate că nu respectă sharia. Farage Sayeh, un alt oficial din CNT, a explicat pentru ziarul american "Washington Post" că poligamia se pliază în prezent şi pe realitatea demografică din Libia. "Multe femei tinere şi-au pierdut bărbaţii pe câmpul de luptă şi îşi caută acum noi parteneri", a subliniat acesta. Jalil, fost ministru al Justiţiei sub regimul Gaddafi, a cerut de asemenea libienilor să înceteze să îşi manifeste bucuria trăgând cu arma în aer, pentru că, din nou, contravine sharia.
Şi tot în baza nou introdusului sistem legal, băncile nu vor mai putea percepe dobânzi la împrumuturi, a mai subliniat oficialul.
Mesaj cu dedicaţie
Accentul pe care şeful CNT l-a pus în discursul de duminică pe legea islamică i-a surprins pe mulţi în Occident. UE a fost prima care a reacţionat oficial la declaraţiile lui Mustafa Abdel Jalil.
"Aşteptăm ca noua Libie să ţină cont de drepturile omului şi să respecte principiile democratice", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvînt a şefei diplomaţiei comunitare, Catherine Ashton. Conştient de îngrijorarea pe care a provocat-o în cancelariile occidentale, Jalil a revenit luni cu explicaţii.
"Comunitatea internaţională poate fi sigură că în calitate de libieni suntem musulmani, însă musulmani moderaţi", a subliniat el. Mulţi cred însă că Jalil, un musulman practicant, dar nu şi extremist, a vrut ca prin discursul său centrat pe legea islamică să câştige sprijinul comandanţilor militari radicali în contextul unor diviziuni între seculariştii proveniţi din vechiul regim şi elementele islamiste.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9IkPDSfelCI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
TUNISIA
Islamiştii moderaţi, învingători la legislative
Partidul islamist moderat Ennahda a revendicat victoria în alegerile legislative de duminică, din Tunisia, primul scrutin liber organizat în ţările răscolite de "Primăvara arabă".
Cu aproximativ 40 la sută din voturile exprimate, potrivit rezultatelor parţiale, Ennahda a început deja negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ. Principalul contracandidat,
Partidul Progresiv Democratic, o formaţiune seculară de centru-stânga, şi-a recunoscut înfrângerea în scrutinul de duminică rata de participare fiind de 30%. Liderii Ennahda au dat asigurări că vor milita pentru o democraţie pluripartinică, seculară, excluzând orice ideologie islamistă ca bază a noului stat tunisian.
Viitorul parlament de la Tunis va avea ca sarcină principală întocmirea unei noi Constituţii, la zece luni de la răsturnarea regimului Ben Ali. Alegerile din Tunisia sunt un exemplu pentru întreaga regiune, a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Fără să comenteze victoria partidului Ennahda, Clinton a calificat alegerile drept o "etapă istorică pe drumul Tunisiei de la o dictatură la un guvern care să respecte dorinţele poporului".
- Gaddafi a fost înmormântat în secret. Apar noi imagini şocante din momentul capturării
- Şocant. Gaddafi a fost sodomizat înainte de a fi ucis. Noua putere de la Tripoli refuză anchetă internaţională
- Moartea lui Gaddafi nu dă pace Occidentului