Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește astăzi, 28 decembrie, pe Sfinţii 20.000 de mucenici, arşi la Nicomidia. Tot în această zi se face și pomenirea Sfintei Domna, căreia i s-a tăiat capul cu sabia şi a fost apoi aruncată în foc.
Împăratul Maximian a decis atunci când s-a întors învingător în cetatea Nicomidiei să îi elimine pe toți creștinii care locuiau în acea zonă. Decizia împăratului a fost luată în apropierea Praznicului Nașterii Domnului. Maximian era sigur că toți creștenii se vor strâne în marea biserică din Nicomidia. Ulterior, el a poruncit ca lăcașul de cult să fie înconjurat de lemne uscate.
Soldații împăratului au dat foc lemnelor din jurul bisericii. Episcopul Nicomidiei și Sfântul Antim au adunat în biserică toți oamenii lui Hristos. Părintele a început slujba și i-a învățat pe toți cei prezenți ce înseamnă credința adevarată. În tot acest timp, soldații împăratului Maximiam au înconjurat biserica și nu au mai lăsat pe nimeni să o părăsească.
Ce semnificație are sărbătoarea Sfințiilor 20.000 de mucenici arşi la Nicomidia
În incita bisericii a intrat o persoană trimisă de împărat. Acesta le-a spus credincioșilor că dacă nu se vor închina idolilor, vor muri arși de vii. După ce episcopul a auzit spusele trimisului lui Maximian, el le-a amintit credincioșilor săi de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creștinii prezenți în biserică s-au umplut de Duhul Sfânt și au fost de acord să rămână în lăcaș.
Ulterior, episcopul s-a grăvit să îi boteze pe catehumeni. După ce a făcut acest pas, el i-a împărtățit pe toți creștinii cu dumnezeieștile și preacuratele Taine. Soldații lui Maximian au aprins lemnele uscate așezate în prealabil în jurul bisericii. Tradiția bisericească spune că 20.000 de oameni au obținut cununa mucenicească. Ei s-au înălțat cu laude la Dumnezeu. Singurul care a scăpat cu viață din biserică a fost Sfântul Antim. El a fost chinuit mult timp după acest eveniment.
Pomenirea Sfintei Domna căreia i s-a tăiat capul cu sabia
Tot în această zi se face și pomenirea Sfintei Muceniţe Domna. Și ea a trăit pe vremea împăratului Maximian în oraşul Nicomidia. Era preoteasă într-un templu de idoli numit Dodecateu. În timp ce citea Faptele Sfinţilor Apostoli şi Epistolele Sfântului Apostol Pavel, Domna a început să cunoască credinţa adevărată. Ea a fost botezată de Chiril episcopul Nicomidiei, împreună cu eunucul Ind şi cu mulţi alţii.
Domna avea vârsta de 12 ani atunci când a fost botezată. Sfânta Domna le dădea săracilor tot ce primea de la templu. Şeful eunucilor a descoperit acest lucru şi voia să o pedepsească. Domna s-a prefăcut că este nebună și din acest motiv a fost trimisă la episcop să o vindece. În acest fel, sfânta a reușit să trăiască printre creștini. Maximian, după ce s-a întors din războiul împotriva etiopienilor, a căutat pe Domna. Pentru că nu a găsit-o, el a omorât mulți creștini. Sfânta Domna a luat moaştele sfinţilor şi le-a îngropat. După ce s-a aflat ce a făcut, împăratul a poruncit să îi fie tăiat capul, notează Calendar-ortodox.ro.