Sfere metalice descoperite pe fundul Pacificului. David Loeb, profesor la Universitatea Harvard și astrofizician teoretician, a anunțat că el și o echipă de oameni de știință au recuperat în largul coastei Papua Noua Guinee rămășițe suspecte ale unui meteorit neobișnuit pe care l-au numit IM1.
Primele analize sugerează că micile obiecte metalice găsite sunt de origine interstelară. Este posibil ca descoperirile să nu răspundă încă la întrebarea dacă sferele metalice sunt de origine artificială sau naturală, dar Loeb insistă că ceea ce au găsit nu se compară cu niciun aliaj existent în sistemul nostru solar.
Sfere metalice descoperite pe fundul Pacificului
Echipa de oameni de știință și cercetători a angajat EYOS Expeditions și s-a îmbarcat în luna iunie la bordul unei ambarcațiuni numite Silver Star cu destinația Papa Noua Guinee. Ei au căutat să recupereze orice rămășițe pe care le-ar putea găsi dintr-un meteorit neobișnuit pe care l-au numit IM1 și care s-a prăbușit în atmosfera Pământului în 2014.
Datele meteoritului înregistrate de senzorii guvernului american au trecut neobservate timp de cinci ani, până când Loeb și Amir Siraj, pe atunci student de licență la Harvard, l-au găsit în 2019 și și-au publicat descoperirile. Abia după alți trei ani, Comandamentul Spațial al SUA a anunțat, într-o scrisoare din 2022 adresată NASA, că obiectul provenea dintr-un alt sistem solar.
Au avut nevoie de un microscop pentru a le vedea
Dezvăluirea a fost o justificare pentru Loeb, cofondator al Proiectului Galileo, un program de cercetare de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică dedicat căutării științifice a tehnologiei extraterestre. Șapte luni mai târziu, el și echipa sa se aflau la 85 de kilometri în largul coastei Insulei Manus, pieptănând mai mult de 160 de kilometri de fundul oceanului cu o sanie plină de magneți, atașată la un troliu de pe puntea navei. Ca prin minune, au găsit ceea ce căutau: peste 700 de sfere de dimensiuni submilimetrice, prin 26 de curse cu sania, care sunt atât de minuscule încât este nevoie de un microscop pentru a le vedea.
Ce spun oamenii de știință
Loeb teoretizase că un obiect interstelar care intră în sistemul nostru solar ar putea fi un artefact extraterestru. În 2017, cometa Oumuamua a fost detectată zburând prin sistemul nostru solar, nedumerindu-i pe oamenii de știință cu forma și traiectoria sa ciudată. Loeb a emis ipoteza că acea cometă - lungă cât un teren de fotbal și subțire ca un trabuc - a reușit să accelereze în timp ce se apropia de Soare, valorificându-și energia solară ca o „pânză ușoară”, potrivit earthmysterynews.