Sfaturile în caz de cutremur ale medicului Tudor Ciuhodaru

Sursa: huhurez.com

Medicul primar de medicină de urgență, Tudor Ciuhodar, a explicat ce nu trebuie să facă oamenii în caz de cutremur și care sunt cele mai sigure locuri din casă. El i-a sfăuit pe români să își păstreze calmul.

Medicul primar de medicină de urgență, Tudor Ciuhodar, a dezvăluit ce nu trebuie să facă oamenii în caz de cutremur și unde se pot ascunde pentru a scăpa. El a mai spus că „apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale” trebuie incluse în trusa de supraviețuire.

În caz de cutremur, medicul a spus că oamenii trebuie să țină cont de trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. El a explicat și unde ne putem ascunde.

„E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adăpostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbușire, şi cât mai departe de ferestre. Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela. b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur”, a spus acesta.

Ce să nu facem în caz de cutremur

Medicul a mai dezvăluit și ce nu trebuie să facem în caz de cutremur. El a recomandat să evităm apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune. Nici tocul ușii nu este foarte sigur dacă nu este încadrat în structura clădirii.

Sursă Youtube

„Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.

2. Pe stradă: Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle. Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adăpostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

3. În maşină: opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii. Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune.

4. În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieșire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând”, a explicat medicul pe Facebook.