Evenimentul Zilei > Actualitate > Sfaturi utile dintr-un spital de boli infecțioase: “Atenție! O perioadă suntem asimptomatici”
Sfaturi utile dintr-un spital de boli infecțioase: “Atenție! O perioadă suntem asimptomatici”

Sfaturi utile dintr-un spital de boli infecțioase: “Atenție! O perioadă suntem asimptomatici”

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Claudia Cambrea, care, alături de colegii ei, este implicată activ, din primele zile ale epidemiei, în acordarea asistențe medicale a zeci de pacienți internați, atenționează că este foarte important să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru a nu ne îmbolnăvi.

“Există o perioadă în care suntem asimptomatici, purtători ai virusului COVID-19 și putem să îl transmitem mai departe, de aceea trebuie să stăm în casă”, este mesajul doamnei doctor Claudia Cambrea.

“Până când apar primele simptome nu prea avem cum să ne dăm seama că suntem infectați dar când apar febra, tusea, durerile în gât, atunci trebuie să contactăm medicul de familie sau să apelăm, mai ales dacă este febră mare, Serviciul de Urgență care ne va direcționa. Pe lângă febră, pot apărea și dureri de mușchi, de cap și  dificultăți de respirație”.

Medicul specialist infecționist spune că trebuie să ne luăm măsuri suplimentare de siguranță atunci când ne întoarcem acasă de la cumpărături sau alte activități și trebuie să avem grijă la modul în care ne dăm jos masca sau mănușile.

“Pentru siguranța noastră, ar fi bine să punem la ușă covorașe îmbibate în clor, pentru a trece și a ne șterge foarte bine înainte să intrăm în casă pentru că este posibil să aducem virusul pe încălțămintea noastră, dat fiind că știm că rezistă foarte mult pe suprafețe.

De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie ținută undeva în balcon la aerisit, asta dacă nu putem să o spălăm în fiecare zi.  Atenție cum dăm măștile jos. Niciodată nu se prind de partea din față, ele trebuie să fie prinse de urechiușe, în așa fel în care să nu atingem partea care a fost expusă și apoi, să le aruncăm.  Mănușile la fel, le scoatem invers, se întorc pe dos și imediat se aruncă. Ne spălăm imediat pe mâini și pe față cum intrăm în casă.

Când mergem la cumpărături, nu știm câtă lume pune mâna pe produse în magazine și dacă nu s-au respectat condițiile de igienă acestea pot fi contaminate.

De aceea ar fi bine să le ștergem cu șervețele dezinfectante atunci când ajungem acasă”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: