SFATURI pentru MASA DE CRĂCIUN. Cum puteți evita RISIPA de BANI și ALIMENTE
- Petrisor Cana
- 24 decembrie 2018, 10:21
Șase sfaturi utile pentru masa de Crăciun v-ar putea ajuta să nu mai aruncați mâncarea cumpărată în exces și, implicit, să faceți economie la bani. Aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, în întreaga lume, ceea ce reprezintă de 15 ori mai mult decât cantitatea la nivelul Uniunii Europene, care este de 88 de milioane.
Cadourile, masa de Crăciun și pregătirile intense ne preocupă pe toți, și este foarte ușor să ne lăsăm duși de val în, pragul sărbătoriilor de iarnă. Cumpărăturile în exces sunt una dintre cele mai mari probleme, în această perioadă. Risipa alimentară devine din ce în ce mai acută, iar odată cu aceasta facem și risipă de bani. La nivel global, aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, ceea ce reprezintă de 15 ori mai mult decât cantitatea la nivelul Uniunii Europene, care este de 88 de milioane.
InfoCons a transmis o serie de sfaturi pentru a vă putea ajuta să aveți o listă de cumpărături mai echilibrată, care să nu ducă la exces - nici în plan alimentar, nici în cel financiar.
Sugestia 1: Planificați-vă mesele
Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică. Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri, în cazul în care nu le verificăm în mod regulat și nu ne planificăm mesele în concordanță cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Este important să știți care sunt alimentele pe care le aveți deja și să planificați porțiile pentru masa de Sărbători.
Sugestia 2: Cumpărați inteligent
Obiceiurile pe care le avem la cumpărături și deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceți cumpărături atunci când sunteți înfometați, deoarece aveți șanse mari de a sfârși prin a cumpăra mai mult decât aveți nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături.
Este important și să cunoașteți diferența dintre „a se consuma înainte de” și „a se consuma până la” :
- Data marcată cu „a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.
- Data marcată cu „a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acesttip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.
Sugestia 3: Verificați ceea ce cumpărați
Este foarte important să știți ce conține produsul pe care doriți să îl achiziționați. De obicei, mesele de Crăciun sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul, carnea etc. Pentru a vedea ce conține un produs și a face o alegere în cunoștință de cauză, puteți descărca aplicația gratuită InfoCons, care vă permite să scanați codul de bare al produselor și să aflați numărul de E-uri sau cantitatea de zahăr a acestuia, precum și multe alte informații.
Sugestia 4: Păstrați-vă alimentele bine
O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.
Sugestia 5: Folosiți-vă resturile
Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.
Sugestia 6: Compostați resturile!
Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucățile de fructe sau legume, resturile alimentare sau zațul de cafea. Puteți utiliza cojile de fructe și legume pentru a obține compost pentru plantele din grădină, adunându-le într-un recipient special.
Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a precizat: „Când aruncăm mâncare la gunoi, nu doar că producem un impact negativ asupra mediului, dar aruncăm la gunoi și banii pe care i-am plătit pe acea mâncare. Acești bani reprezintă orele pe care le-am muncit pentru a-i câștiga, iar acestea, la rândul lor, sunt ore din viața noastră. Așadar, haideți să nu ne aruncăm viața la gunoi!”