Au fost câteva săptămâni înăbușitoare pentru o mare parte din sudul Europei, cu țări precum Italia, Spania și Grecia prăjindu-se sub soare, cu temperaturi de peste 30 de grade. Marți, insula mediteraneană Sardinia a atins 44 de grade, în timp ce Roma a ajuns la 40 de grade.
Cu temperaturi la fel de ridicate ca cele atinse în Europa în această săptămână, nici măcar sistemul de răcire al corpului nostru, transpirația, nu ne poate proteja de supraîncălzire. Iată câteva sfaturi despre cum să vă păstrați în siguranță atunci când este prea cald afară.
Căldura dogorătoare a determinat autoritățile europene să emită miercuri alerte de vreme roșie, îndemnând oamenii să rămână răcori și hidratați și să rămână în casă în timpul celor mai calde ore ale zilei.
Ce se întâmplă cu corpul la căldură extremă?
Scopul corpului nostru este de a menține o temperatură centrală de aproximativ 37 de grade C. „Corpul lucrează foarte mult pentru a-și apăra temperatura centrală, nu-i place să se schimbe brusc”, profesorul Lewis Halsey, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Roehampton. Observația sa vine dintr-un studiu recent asupra „temperaturii critice superioare”, temperatura maximă a omului la care corpul poate ajunge înainte de a începe să funcționeze defectuos, a declarat pentru Euronews.
Când se încălzește, corpul nostru lucrează mai mult pentru a reveni la temperatura implicită, deschizând mai larg vasele de sânge din apropierea pielii pentru a pierde căldura și a transpira. „Transpirația este răspunsul nostru cheie, singurul mod în care putem face față căldurii”, a declarat Julie Davies, profesor la UCL Global Business School for Health, pentru Euronews.
Lichidul pierdut prin transpirație trebuie cumva să fie înlocuit cu mai multă apă. Dacă nu reușim să facem acest lucru, putem deveni deshidratați, o afecțiune care poate duce la amețeli și senzații de leșin - ceea ce numim „epuizare de căldură”.
Simptomele stresului termic și epuizării termice
Acestea pot include amețeli, greață, leșin, confuzie, oboseală, transpirație abundentă, dureri de cap și crampe musculare, potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.
Dacă temperatura corpului crește peste limita sa superioară -- care a fost identificată de Halsey și colegii săi ca fiind între 40 și 50 de grade Celsius -- putem suferi o insolație, care poate determina organele noastre interne să înceapă umflarea și funcționarea defectuoasă, cu rezultate potențial fatale.
„La o anumită temperatură, nu poți transpira suficient pentru a-ți menține corpul rece”, a spus Davies. „Dacă ai o temperatură mult mai mare de 35 sau 37 de grade, ești expus riscului de a suferi un atac de cord.”
„Proteinele corpului încep să se denatureze - nu mai funcționează, iar impulsurile nervoase nu funcționează la fel de bine. Sistemul nervos este mai puțin eficient și este parte integrantă a corpului. Ar începe să afecteze inima, deoarece inima este un mușchi în sine”, a spus Halsey. „Dacă acest lucru generează o aritmie [un ritm cardiac anormal] și inima nu pompează sânge la fel de eficient în jurul corpului, deoarece este „desincronizat”, asta ar putea cauza niveluri scăzute de oxigen. Dacă nivelul de oxigen din creier este neapărat, atunci ai probleme reale.”
Ce ar trebui să faci când este cald?
Cel mai important lucru este să stați cât mai mult posibil ferit de soare, mai ales în cea mai caldă perioadă a zilei, canicula, așa cum este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Stați la umbră, nu lăsați copii sau animalele în vehicule parcate și petreceți între 2 și 3 ore din zi într-un loc răcoros.
Evitați antrenamentul în aer liber în cele mai calde momente ale zilei și încercați să vă răcoriți casa noaptea, dacă este posibil. Țineți perdelele sau jaluzelele tare până jos dimineața pentru a evita încălzirea casei.
Experții și autoritățile recomandă să vă hidratați și să vă răcoriți la supraîncălzire, precum și să profitați de locurile cu aer condiționat. Purtați haine largi, spre deosebire de cele strâmte și evitați băuturile zaharoase, alcoolice sau cu cofeină, spune OMS.