SFATUL PSIHOLOGULUI: Necesitatea terapiei de cuplu

SFATUL PSIHOLOGULUI: Necesitatea terapiei de cuplu

Va raspunde dr. Paula Irimia.

Relatia mea cu sotia trece printr-un moment de criza si suntem tot mai frustrati si indiferenti unul fata de celalalt. Este momentul unei terapii de cuplu? George Tinta, agent de asigurari, Arad Frustrarea si indiferenta sunt semnele unei rupturi emotionale. De multe ori, partenerii invoca lipsa de atentie, detasarea. Momentele de reala intimitate dispar; cei doi comunica din ce in ce mai putin emotional. Toate relatiile de dragoste incep prin a fi frumoase... De-a lungul timpului insa, diferentele apar pe masura ce partenerii castiga un plus de autonomie. Acesta este momentul primelor dificultati.

Toate evenimentele de viata (copii, cariera, decesul cuiva drag...) pot deveni momente de criza. Daca partenerii sunt prea rigizi si nu-si inteleg reciproc nevoile este si mai greu sa depaseasca asemenea perioade de criza fara un sprijin exterior. Terapia de cuplu se centreaza asupra relatiei celor doi protagonisti, nu asupra unui partener.

Ea implica si o analiza a relatiei de cuplu, a atitudinilor si greselilor celor doi „contribuabili”, avandu-se in vedere functionarea cuplului si ceea ce vor partenerii cu adevarat (dorintele si nevoile lor). Cu alte cuvinte, terapia se orienteaza asupra organizarii vietii in doi pentru a deveni satisfacatoare. Obiectivele se axeaza pe stabilirea unui nou echilibru de viata, dar si a unor concesii intre cei doi soti. A solicita sprijin este un semn de maturitate in cuplu.

Ne puteți urmări și pe Google News