SFATUL PSIHOLOGULUI: Dezvoltarea limbajului la copii
- Adam Popescu
- 23 septembrie 2007, 03:00
Va raspunde dr. Paula Irimia.
Am o fetita in varsta de 2 ani. Cum o putem stimula sa vorbeasca mai mult? Alina Croitoru, notar, Craiova Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare a limbajului. Situatiile cotidiene ofera cel mai bun prilej pentru insusirea abilitatilor de comunicare. Nu pierdeti ocazia de a transforma orice situatie cotidiana intr-un moment captivant pentru invatare.
Este vorba despre acele situatii firesti in care copilul invata sa comunice intr-o ambianta concreta la care participa impreuna cu cei care au grija de el: trezirea, spalarea, imbracatul, masa, gatitul, spalatul, cumparaturile, plimbarea, gradinaritul etc. Este foarte important sa vorbiti cat mai mult cu fetita in aceste situatii; sa-i vorbiti despre ceea ce faceti, ceeea ce vedeti si auziti.
Cu cat aceste momente de interactiune, parinte-copil, vor fi mai frecvente si de durata, cu atat limbajul copilului va fi mai dezvoltat. Chiar daca nu vorbeste, copilul intelege mai intai sensul cuvantului (il aude folosit in diferite contexte si face legatura intre cuvant si obiectul pe care-l reprezinta).
Intr-o alta etapa, imita cuvantul pe care il aude si, in final, ajunge sa-l utilizeze corect. Vorbiti cat mai des cu copilul. Asociati cuvintele cu gesturi si mimica adecvate. Acest lucru permite nu numai familiarizarea cu limba vorbita, dar mai ales stabilirea unei relatii emotionale ( care este importanta in dezvoltarea sa).