Fără exagerări, DE AICI POATE VENI SFÂRŞITUL LUMII. O supertehnologie pândeşte omenirea din umbra
- Cristi Buș
- 14 august 2018, 16:34
O echipă condusă de cercetătorii de la Universitatea Lancaster au ajuns la concluzia că o prăbuşire globală a biodiversităţii este iminentă, iar singura şansă o reprezintă măsurile urgente şi eforturile susţinute pentru a opri dispariţia multor specii de la tropice.
Echipa internaţională de savanţi a realizat primul studiu de mare amploare în toate cele patru regiuni cu cele mai diverse ecosisteme tropicale: păduri tropicale, savane, lacuri şi râuri şi recifurile de corali, scrie Science Daily.
Autorii au găsit că deşi tropicele acoperă doar 40% din planetă, reprezintă adăpostul a mai mult de trei sferturi dintre toate speciile, inclusiv aproape toate speciile de corali de apă puţin adâncă şi mai mult de 90% dintre toate speciile de păsări. Multe dintre aceste specii nu se mai găsesc în niciun alt loc de pe glob, iar alte milioane sunt încă necunoscute lumii ştiinţifice, descopera.ro.
Speciile din aceste două ecosisteme sunt ameninţate de doi factori esenţiali: (1) presiunile umane, adică în principal defrişările şi pescuitul şi (2) secetele şi valurile de căldură asociate cu schimbările climatice.
De asemenea, declinul sănătăţii ecosistemelor tropicale ameninţă milioane de oameni de pe întreaga planetă.
„Deşi acoperă doar 0,1% din suprafaţa oceanică, coralii oferă resurse de peşte şi protecţie a coastelor pentru mai mult de 200 de milioane de oameni. Pădurile tropicale şi savanele depozitează 40% din carbonul biosferei de pe uscat şi susţin precipitaţiile în unele dintre cele mai importante regiuni din lume unde se practică agricultura”, a precizat Jos Barlow, autorul principal al studiului de la Universitatea Lancaster.