Sfârșitul unei superputeri energetice. Experții prezic prăbușirea economiei Rusiei

Sfârșitul unei superputeri energetice. Experții prezic prăbușirea economiei Rusiei Vladimir Putin. Sursă foto: en.kremlin.ru

Statutul Rusiei de „superputere energetică", pe care oficialii ruși l-au etalat timp de decenii, va trebui să dispară în următorii ani. După ce a pierdut accesul la tehnologiile occidentale și la piețele-cheie de materii prime, Rusia are de suferit. Țara nu va mai putea reveni la volumele anterioare de exporturi de hidrocarburi, nici în termeni fizici, nici în termeni monetari. Aceste date au fost prezise de experții de la Institutul de cercetare energetică al Academiei Ruse de Științe (ERI RAS).

Potrivit estimărilor lor, în următorii 25 de ani, economia va pierde 40% din exporturile de combustibil. Iar veniturile din acestea vor scădea de 2,8 ori. În 2021, petrolul, cărbunele și gazul în cantitate de 821 milioane de tone de combustibil echivalent au fost exportate din Rusia. Atunci până în 2030, exporturile totale vor scădea la 583 milioane de tone. De asemenea, până în 2040 vor ajunge la 561 milioane de tone, iar până în 2050 la 486 milioane de tone. Experții prezic prăbușirea economiei de petrol și gaze a Rusiei

Prăbușirea economiei Rusiei

Veniturile valutare din exporturile de hidrocarburi se vor reduce. Acestea au fost utilizate pentru a importa tehnologie și bunuri de consum timp de decenii. Câștigurile vor scădea de la 315 miliarde de dolari în 2021 înainte de război la 146 miliarde de dolari până în 2030. Iar în 2050, acestea vor fi de numai 114 miliarde de dolari.

La sfârșitul anilor 2010, exporturile de hidrocarburi în străinătate reprezentau până la o treime din PIB-ul Rusiei. Însă în următoarele decenii, sectorul combustibililor și energiei „își va pierde fostul rol de locomotivă" a economiei Rusiei". Iar contribuția sa la PIB va scădea de cinci ori, se arată în articol.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Odată cu operațiunea militară specială, Rusia și-a schimbat radical politica externă. A inițiat și, de fapt, a condus mișcarea pentru revenirea la o lume multipolară. Dar dezvoltarea economică deja slabă a țării este agravată de sancțiuni fără precedent (inclusiv cele care au redus puternic veniturile din exporturi). Astfel, se pune sub semnul întrebării posibilitatea îndeplinirii acestor funcții", avertizează experții, conform The Moscow Times .

Revista presei