Sfântul Sinod, recomandări pentru alegerile locale și europarlamentare
- Bianca Ion
- 9 iunie 2024, 13:27
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române își asumă rolul de ghid spiritual și civic, oferind o serie de recomandări menite să orienteze alegătorii spre o participare electorală responsabilă și morală la alegerile locale și europarlamentare care au loc astăzi.
Sfântul Sinod, recomandări pentru alegerile locale și europarlamentare
La începutul anului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a publicat un ghid destinat clericilor și credincioșilor, referitor la participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din 2024.
Ghidul reafirmă poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața politică și campaniile electorale. În final, membrii sinodului oferă 10 criterii orientative, menite să ajute credincioșii în evaluarea candidaților.
Sfântul Sinod subliniază că „Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea niciunui partid politic sau a unei ideologii politice anume, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri bazate pe criterii care vizează binele țării și promovarea valorilor creștine în societate”.
Criterii orientative recomandate credincioșilor
În acest context, pentru evaluarea candidaților la alegerile locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale din acest an, sinodalii recomandă credincioșilor Bisericii Ortodoxe următoarele zece recomandări:
- „manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate;
- apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale şi sociale ale Bisericii;
- respectul pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
- promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
- apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
- diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
- apărarea şi promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;
- apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului şi dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente şi viitoare;
- sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor şi a diasporei române, precum şi promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
- apărarea şi promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern şi intern”, potrivit basilica.ro.
Îndreptarul a fost aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024