Sfântul Nectarie numit şi „Taumaturgul“, vindecătorul de cancer. Tradiții, obiceiuri și rugăciunea care face minuni

Sfântul Nectarie numit şi „Taumaturgul“, vindecătorul de cancer. Tradiții, obiceiuri și rugăciunea care face minuniSursa foto: Arhiva EVZ

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut în Silivria, un orasel situat in provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie şi este cel care aduce vindecare de cele mai grave boli.

Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduiește, este renumit pentru minunile pe care le făcea încă din timpul vieţii, cu rugăciunile sale puternice, pentru toţi ce-i cereau ajutorul.

Sfântul Nectarie a murit în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria sa, din insula Eghina: Mănăstirea Sfânta Treime. Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslăvit şi cu darul facerii de minuni. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut şi încă le mai face Dumnezeu, a fost numit „Taumaturgul“, „Vindecătorul“.

În această zi sfântă, se fac rugăciuni în grup pentru vindecarea oamenilor, se aprinde o candelă sau o lumânare în casă și se face semnul sfintei cruci de fiecare dată când pronunțăm numele Sfântului Nectarie. Se dă de pomană în numele celor care au trecut dincolo și care ne pot proteja prin lumina lor.

Sfântul Nectarie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieţii

Într-o vară, fiind mare secetă în insulă Eghina, pentru rugăciunile sale a venit ploaie din belşug şi au rodit ţarinile, încât toţi s-au îndestulat de hrană. Văzând acest lucru, toţi locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe Sfântul Nectarie, ca pe un ales al Duhului Sfânt, şi să îl cerceteze pentru fiecare nevoie a lor.

Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în insula Eghina, din Grecia. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaștele sfântului se mai găsesc şi la Biserica Sfântul Nectarie din Charlotte, Carolina de Nord.

În România, părticele din moaştele Sfântului Nectarie se găsesc şi la Mănăstirea Putna, la Biserica Sfântul Ierarh Nectarie din Iaşi, la Schitul Sfinţii Ioan şi Nectarie din Brădetu, judeţul Argeş, la Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, judeţul Tulcea, la Biserica Sfinţii Voievozi din satul Ghimiceşti, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, la Biserica Sfânta Treime din localitatea Bucium, Judeţul Braşov.

La biserica Spitalului TBC din Sibiu, la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae şi Izvorul Tămăduirii a Spitalului judeţean Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, la Biserica Naşterea Maicii Domnului  şi Sfântul Nectarie din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la Capela Sfântul Andrei din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, la Biserica memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Rugăciune către Sfântul Nectarie, vindecător și făcător de minuni

Potrivit crestinortodox.ro. aceasta este una dintre cele mai puternice rugăciuni adresate Sfântului Nectarie

„O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră. Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre.

Ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbeşte de ne ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus-pinele noastre şi nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, că ştim, sfinte al lui Dumnezeu, că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău şi cu credinţă ţi s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa?

Minunile şi ajutorul tău ne-au făcut şi pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, să te chemăm să ne vii în ajutor. Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginţi arătându-te. Nu cunoaştem nici suferinţă şi nici durere pe care să nu le poţi alina. Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci şi pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă şi în răbdare, şi să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri. Către Acela roagă-te, ca să fim şi noi ajutaţi şi miluiţi cu rugăciunile tale, şi din pagube şi necazuri izbăviţi, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”