Sfântul Dumitru, finalul toamnei. Ziua în care nu trebuie să dăm bani cu împrumut

Sursa foto: Freepik.com

Sfântul Dumitru se sărbătorește, de creștinii ortodocși pe 26 octombrie. Această zi este asociată cu sfârșitul toamnei și începutul iernii, marcând în calendarul popular schimbarea anotimpurilor.

Sfântul este considerat ocrotitorul orașelor și a păstorilor, fiind venerat atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică. Astfel, în această zi, în tradiția populară trebuie respectate o serie de obiceiuri, inclusiv interdicții.

Sfântul Dumitru, ultima sărbătoare a toamnei

După Cuvioasa Parascheva, aceasta este ultima sărbătoare importantă a toamnei. Ziua de Sfântul Dumitru se sărbătorește, în fiecare an, pe 26 octombrie.

Cunoscut și sub numele de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, acesta a trăit în secolul al III-lea în Tesalonic. Se spune că a fost un ofițer de rang înalt în armata romană și un creștin devotat. El a refuzat să renunțe la credință, chiar și atunci când a fost persecutat. Drept urmare, a fost condamnat la moarte și a devenit martir. Sfântul Dumitru este considerat ocrotitor al orașelor, al păstorilor, dar și al soldaților.

Este adesea asociat cu finalul de toamnă și începutul iernii, sărbătoarea sa fiind marcată în calendarul popular și pentru schimbarea anotimpurilor. Tradiția spune că începând cu această zi, căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. De altfel, răcirea vremii, după această zi este resimțită de toată lumea.

Sfântul Dumitru, în tradiția podgorenilor, este ziua în care vinul nou este tocmai bun de băut deoarece s-a încheiat procesul de fermentare. Multe sărbători ale viticultorilor au loc în această perioadă, tocmai din acest motiv.

Plug la arat Sursa foto: Captura video

Tradiții în această zi de sărbătoare

De Sfântul Dumitru, în credința populară au intrat o serie de tradiții și obiceiuri care au legătură cu activitățile agricole și pregătirile de toamnă. Astfel, în ajunul acestei zile se aprinde focul lui Sâmedru. Este una dintre cele mai cunoscute tradiții care vine din vremuri străvechi. Este respectată mai ales în zonele de munte, unde sunt mulți păstori. Aceștia se adună în jurul focului ca să marcheze încheierea sezonului pastoral.

Focul lui Sâmedru, se spune, alungă spiritele rele și protejează animalele pe timpul iernii. Tinerii sar peste foc ca să aibă noroc, iar bătrânii aruncă boabe de porumb pentru recoltă bogată în primăvară. După ce focul se stinge, ţăranii iau câte un cărbune și îl aruncă în grădină pentru belșug.

În tradiția populară se mai spune că așa cum va fi ziua de Sfântul Dumitru, așa va fi și iarna. Dacă va fi o zi caldă și frumoasă, iarna va fi blândă și scurtă. Dacă va ninge sau va ploua, iarna va fi grea și lungă. Tot pentru a afla cum va fi iarna, ciobanii aşează cojocul în mijlocul oilor. Dacă pe haină se așează o oaie neagră, iarna va fi bună, dar dacă oaie va fi albă, anotimpul rece va fi aspru.

În această zi se obișnuiește să se facă pomeni pentru cei morți. Se împart colaci, fructe și lumânări aprinse pentru sufletele morților. În alte zone se împarte grâu fiert în lapte și colivă.  Se spune că sufletele celor morți sunt mai aproape de cei vii, iar rugăciunile pentru ei au putere specială.

Cioban. Sursa foto: Angela Forker | Dreamstime.com

Interdicții și superstiți de Sfântul Dumitru

În această zi este marcat finalul sezonului de munci agricole. Se spune că nu mai este bine să lucrezi pământul după Sfântul Dumitru, finalul toamnei. Ziua în care nu trebuie să dăm bani cu împrumut deoarece vine iarna și natura se pregătește de odihnă. De asemenea, cei care muncesc la câmp în această zi riscă recolte proaste anul viitor. În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după sărbătoare va avea parte doar de pagube.

O altă supersiție că cine are datorii ar trebui să le plătească până în această zi. Atfel, va avea un an prost. Se mai spune că nu trebuie să dai bani sau bunuri cu împrumut. Altfel, riști să atragi sărăcia. Este o zi în care trebuie să păstrezi ce ai și să fii recunoscător pentru binecuvântările primite.

Totodată, tradiția spune că nu este bine să te tunzi sau să te piepteni de Sfântul Dumitru. Tăierea părului în această zi poate aduce pierderi financiare sau probleme de sănătate. Este considerat un ghinion să te cerți cu cineva în această zi. Cei care nu respectă această interdicție vor avea parte de conflicte și neînțelegeri tot anul.