Părintele Constantin Pătuleanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, a reacţionat după moartea bebeluşului de la Suceava şi a spus că practica Sfântului Botez ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR, iar dacă se va decide o schimbare, ea va veni numai în urma unui consens al prelaţilor.
Sfântul Botez şi moartea bebeluşului de la Suceava. Ce spune preotul Constantin Pătuleanu. Amintim că BOR a iniţiat o anchetă internă în cazul copilului de 6 săptămâni care a decedat la câteva ore după ce a primit Taina Sfântului Botez.
Tragicul eveniment a fost înregistrat în Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul sucevean „Zamca”.
Copilul s-ar fi simțit rău duminică, „imediat după întreita afundare de la Botez, și a intrat în stop cardio-respirator”. Conform basilica.ro, el a fost resuscitat în biserică de echipajul SMURD și internat în stare gravă, intubat și ventilat mecanic.
În jurul orei 01:00 noaptea, medicii au declarat decesul. În acest context, a fost fost inițiată o petiţie online prin care se cere schimbarea ritualului de botez.
Părerea lui Constantin Pătuleanu despre oficierea Sfântului Botez
Părintele Constantin Pătuleanu spune că există practica botezului prin turnare sau stropire, dar în anumite condiții. Profesorul universitar doctor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a mai subliniat un aspect important.
Conform acestuia, înaintea ceremoniei, părinții și preotul trebuie să vorbească despre eventuale probleme sau sensibilități ale bebelușului. Dacă situaţia o impune, preoții nu au voie să refuze ceremonia botezului doar cu turnarea unor picături pe creștetul copilului.
„Practica Botezului, sigur că este o lucrare care ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR. Probabil că se va discuta și această petiție.
Practica Botezului așa cum o avem este într-adevăr foarte veche. Mă uit într-o lucrare, prima pe care o avem, de la primii creștini ai Bisericii…
E vorba de Învățătura celor 12 Apostoli, unde ni se arată că atunci când nu e apă suficientă sau îndeajuns se poate săvârși botezul și prin turnare de trei ori în numele Sfintei Treimi”, a spus părintele Pătuleanu la RFI România.
Dacă această practică va fi agreată de Biserică, nu ține de un preot sau un altul, ci efectiv Sfântul Sinod probabil va delibera şi va hotărî în sensul acesta, că nu ține de preoți, ci de ierarhia Bisericii”, a explicat părintele Pătuleanu, pentru RFI România.
Sfântul Botez şi moartea bebeluşului de la Suceava
„Există preoți, mai ales la cererea expresă a familiei, care săvârșesc întru Botez prin turnare sau stropire. Didahia, care este prima lucrare a Bisericii, vorbește despre această practică, deci nu ar fi ceva ce nu ar exista în experiența şi tradiția Bisericii.
Practica era că atunci când ai apă suficientă și când nu sunt probleme medicale... Am înțeles că acest bebeluș era născut prematur, deci avea o anumită sensibilitate…
Şi atunci sigur că trebuie să aplici anumite măsuri când ai un asemenea caz. Nu cunoaștem dacă familia a făcut această precizare când a botezat, dacă s-a discutat”, a completat părintele Pătuleanu.
Bebeluşul de la Suceava a murit luni dimineaţă după ce a făcut stop cardio-respirator în urma botezului. La scurt timp după ce a fost scos din apă, el nu a mai putut respira.
Ce învaţă studenţii de la Teologie despre Sfântul Botez
Studenții de la Teologie învață cum se face Sfântul Botez. „E un seminar, laborator în Biserică, unde preotul explică cum trebuie botezat copilul. Sigur, se învață la Teologie lucrul acesta.
În principiu, atunci când sunt repectate aceste îndrumări, n-ar trebui să se întâmple asemenea cazuri nefericite”, a mai punctat părintele Pătuleanu.
Cu privire la tragicul caz de la Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat: „Taina Botezului, conformă canoanelor, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită afundare în numele Sfintei Treimi.
Aceasta afundare durează două, trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă… Gura și nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată inhala niciun strop de apă.
Botezul se poate face şi prin turnarea apei pe creștet
Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi. Această decizie poate fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului.
Rezultatul acesteia (ancheta internă), coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând.”