Editura Evenimentul si Capital

„Sfânta Maria” - calul troian cu care mitropolitul Justinian Marina i-a dus de nas pe comuniștii lui Gheorghiu-Dej

Autor: | | 0 Comentarii | 2960 Vizualizari

La Techirghiol, pe malul înalt al ghiolului, tânjește spre cer, cu delicata ei siluetă, „Sfânta Maria”, o bijuterie de bisericuță din lemn care a salvat, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, un sanatoriu preoțesc de lăcomia comuniștilor. Alături de frumusețe, povestea acestui cochet lăcaș de cult este încântătoare.

Pe aleile elegante ale mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, podite în piatră poroasă de Dobrogea, este, zi de zi, ba chiar și noaptea, forfotă. Nici acest sâmbure galben de octombrie nu face notă discordantă.

Pelerinii, mulți, vin aici să se închine, să-și rostească, în șoaptă, păcatele, să fie ascultați, iertați, mângâiați pe inimi. Își poartă pașii spre statuia Marelui Mucenic Pantelimon, unde un izvor plăpând curge să le potolească setea, se opresc, apoi, în fața mormântului unui duhovnic de legendă, Arsenie Papacioc. Aprind o lumânare, două... Pentru morți, pentru vii. Dau roată zidurilor îmblânzite de mușcate roșii, se închină discret, apoi urcă treptele „La recepție”, pentru că aici, la „Sfânta Maria”, funcționează, încă din 1928, un sanatoriu, un loc unde oamenii vin săși trateze beteșugurile cu nămol din liman. Nămol asortat cu rugăciunile maicilor.

Vila cu 16 camere a lui Miron Cristea

În marginea acestei stranii vânzoleli se conturează, înnegrit de timp, adevăratul miracol, miracolul bisericuței din lemn, „Sfânta Maria” însăși, umbrită, astăzi, e adevărat, de liniile semețe ale bisericii dinspre ghiol, mai mare, mai viguroasă. Dar mai puțin tainică... Ce caută însă această mică bijuterie din lemn aici? Îmi pare rătăcită, cumva nelalocul ei. Istoria ei risipește misterul. În 1928, primul patriarh al României, Miron Cristea, cumpără la Techirghiol o vilă cu 16 camere pe care o transformă în sanatoriu pentru cler. Amenajează, într-o anexă, și un mic lăcaș de cult. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așadar în mandatul patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948), așezământul de aici a fost folosit întru ajutorarea orfanilor și a văduvelor de război. Sanatoriul a continuat să existe în folosul comunității. Până când, odată cu schimbările politice radicale, locul de odihnă și tratament „Sfânta Maria” intră în atenția elitei comuniste care face presiuni pentru a-i deposeda pe clerici în favoarea propriilor interese.

Andi Moisescu, reactie BOMBA! Sotul Oliviei Steer a rabufnit, dupa ce sotia lui a fost linsata mediatic

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI