Sf Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie. Ce nu trebuie să faci în această zi

Sf Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie. Ce nu trebuie să faci în această zi

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru, zi în care românii păstrează o serie de tradiții, care sunt diferite în funcție de zona țării

 Pe data de 26 octombrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, zi în care se păstrează anumite obiceiuri, în special în mediul rural.

Astfel, cea mai spectaculoasă tradiție este organizarea la țară, în ajunul sărbătorii, a focului Focul lui Sâmedru, care este considerat  patronul păstorilor, anunță https://www.realitatea.net .  Oamenii fac focuri în curţi sau pe dealuri, care au rolul de a alunga  fiarele, având şi puteri roditoare.

Conform tradiției, copiii sar peste foc pentru a fi sănătoşi tot anul  iar tinerii pentru a se căsători și a fi feriți de necazuri. Femeile mai în vârstă împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate  celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

În această zi se pomenesc şi morţii şi se oferă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce. Sanmedru era considerat ocrotitorul păstorilor care păstrează o serie de obiceiuri în ajunul Sfântului Dumitru. Oierii  pun un cojoc pe iarbă, pentru a vedea ce fel de iarnă va veni.  Dacă pe cojoc se așează o oaie neagră, iarnă va fi una blanda, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarna va fi grea. Mersul oilor în dimineață de Sfântul Dumitru  arată de asemenea cum va fi vremea în iarna care va urmă. Astfel, dacă prima oaie care se va trezi va fi una albă și va merge spre sud, înseamnă că iarnă va fi grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi blanda. De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir sunt multe tradiții frumoase  în diferite regiuni ale ţării ,  în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pierderi. În regiunea Olteniei, oamenii cred că dacă sunt respectate toate tradiţiile acestei sărbători vor fi protejați de pericole și necazuri. De Sfântul Dumitru se taie și coamă cailor tineri însă este interzisă folosirea piaptanului , în caz contrar acest lucru atrăgând necazuri şi primejdii. Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru trebuie plătite toate datoriile, chirii, împrumuturi, care au fost făcute cu şase luni în urmă.

Cine a fost Sfântul Dumitru 

 Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximilian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Român. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului și a fost botezat în taină, părinţii săi temându-se de ceea ce ar fi putut păţi atât ei, cât şi copilul în acea perioadă în care păgânii persecutau creştinii. El a învățat tainele sfintei credințe și despre Dumnezeu  într-o cameră secretă a palatului părinților lui, el devenind tot mai înțelept cu trecerea anilor  Pe măsură ce anii treceau, Dimitrie devenea tot mai înţelept. Atunci când a aflat de moartea părinților lui, impăratul Maximian, l- chemat la el și l-a numit voievod al cetăţii, lucru care i-a bucurat pe credincioși care au fost mulțumiți de modul în care el i-a condus. Atunci când a auzit că Dimitrie este creştin, Maximian s-a mâniat și l-a întrebat pe Dimitrie dacă este adevărat.Dimitrie i-a zis împăratului că este creștin, fapt care l-a făcut pe împăratul Maximilian să îl închidă într-o temniță

Ne puteți urmări și pe Google News