Sezon de vârf la varicelă. Află cum să acorzi primul-ajutor

Sezon de vârf la varicelă. Află cum să acorzi primul-ajutor

Anul acesta, în colectivităţile de copii se înregistrează un record de cazuri de vărsat de vânt pentru ultimii ani. Copiii peste 15 ani şi adulţii fac forme de boală mai grave decât cei mai mici.

Boală a copilăriei, varicela sau vărsatul de vânt declanşează epidemii mai ales primăvara şi vara. "Anul acesta numărul de cazuri de varicelă a fost cel mai mare din ultimii ani", spune mediciul de boli infecţioase Monica Luminos, de la Institutul de "Matei Balş" din Bucureşti.

Gravidele şi copiii peste 15 ani sunt categoriile cele mai susceptibile de complicaţii (până la moartea fătului în uter). Poţi fi contagios înainte să apară simptomele "Suntem în plin sezon de varicelă, există focare în colectivităţi, în grădiniţe. Pentru copiii între 3-12 ani, maximum 15 ani, boala este benefică pentru că sunt feriţi toată viaţa. După 12-15 ani, copiii ar trebui vaccinaţi, pentru că formele de boală sunt mai severe", este sfatul medicului pediatru Rodica Nanu, de la Centrul Medicover din Bucureşti.

Virusul ce cauzează varicela se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, pe calea aerului. "Boala se transmite cel mai uşor cu două-trei zile înainte de apariţia erupţiei, ceea ce înseamnă că poţi fi contagios fără să ştii. Riscul de transmitere este foarte crescut în familie, iar persoana care se îmbolnăveşte de varicelă poate să facă o formă mai severă de boală decât cel care i-a transmis boala", spune medicul epidemiolog Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii. Com plicaţiile sunt însă rare.

"Odată cu îmbolnăvirea se dobândesc anticorpi, ceea ce înseamnă că bolnavul va fi ferit toată viaţa. Dacă virsul revine pe la 50 de ani, mai ales în cazul celor cu sistemul imunitar slăbit, atunci persoana nu va mai face varicelă, ci zona zoster (erupţii extinse, dureroase)", subliniază pediatrul Rodica Nanu.

Primele semne: febră şi lipsa poftei de mâncare

Varicela debutează în general după două săptămâni de la primul contact cu persoana contagioasă, iar primele simptome sunt febra (între 38-39 de grade Celsius), indispoziţie şi stare de rău, scăderea poftei de mâncare, dureri de cap şi inflamaţia gâtului. Simptomele sunt, de obicei, mai uşoare la copii, dar la adulţi pot fi severe şi pot persista pe toată perioada bolii.

În cel mult două-trei zile de la primele simptome, apar şi erupţii însoţite de mâncărime. Prima zonă afectată zonă este trunchiul, ulterior mâinile şi picioarele. Simptomele specifice vărsatului de vânt sunt erupţiile la nivelul scalpului, feţei, ochilor, zonei genitale şi în interiorul gâtului, erupţii care apar continuu timp de cincişase zile. Medicii spun însă că sunt normale.

Primul pas este prevenirea infectării celorlalţi. Bolnavul trebuie să se izoleze la domiciliu şi nu va merge la muncă sau la şcoală pe toată perioada bolii.

"Copiii trebuie să stea în casă, iar dacă locuiesc la casă, pot ieşi în curte. Dacă nu au febră mare, pot face şi duş, se pot juca în voie. Trebuie să mănânce şi să se hidrateze normal, nu există nicio contraindicaţie în acest sens. La fel şi în cazul adulţilor", este sfatul medicului.

Cum febra este un răspuns normal al organismului la infecţie, se va administra paracetamol, în alternanţă cu ibuprofen, conform recomandărilor de pe ambalaj, în cazul în care febra depăşeşte 38,5 grade Celsius. "Pot fi administrate siropuri cu paracetamol la copiii sub doi ani, pastile sau supozitoare la cei mai mari", adaugă pediatrul. Comprese reci şi mixtură mentolată anti-mâncărimi

Regula de aur în varicelă este să nu vă scărpinaţi, pentru a evita cicatrizarea după vindecarea bolii. Cataplasmele cu făină de ovăz, compresele reci, calmante şi mixtura mentolată pot ameliora senzaţia de mâncărime şi arsură. "Boala se transmite cel mai uşor cu două-trei zile înainte de apariţia erupţiei, ceea ce înseamnă că poţi fi contagios fără să ştii. Riscul de transmitere e crescut în familie." GEZA MOLNAR, medic epidemiolog, consilier în Ministerul Sănătăţii

PREVENIRE

Cât de eficientă este vaccinarea

O altă formă de prevenire a bolii e vaccinarea. Chiar şi imunizarea făcută în primele trei zile de la expunerea la virus poate determina o formă uşoară de boală.

"Cei care au făcut boala sunt imunizaţi pentru toata viaţa, însă cei s-au vaccinat au o imunitate mai scurtă. Dacă se vaccinează la 20 de ani, pot fi protejaţi până la 50 de ani, dacă fac boala sunt protejaţi până la adânci bătrâneţi", spune medicul Rodica Nanu.

  • Vaccinul care previne varicela nu este inclus în programul naţional de imunizări.
  • Produsul care costă în jur de 150 de lei o doză (între 9 luni şi 12 ani se face o doză, peste 13 ani, două doze).

Ne puteți urmări și pe Google News