Sexul în adolescenţă: ce vor fetele, ce oferă băieţii

Sexul în adolescenţă: ce vor fetele, ce oferă băieţii

Fetele etichetate "uşuratice" folosesc adesea sexul ca monedă de schimb pentru afecţiunea bărbaţilor. Părinţii evită acest subiect, dându-le astfel credit "să-şi facă de cap".

Faptul că tinerii îşi încep viaţa sexuală de la vârste din ce în ce mai fragede poate fi semnul neglijenţei în familie şi al creşterii numărului de familii dezorganizate.

Fetele stigmatizate de societate pentru comportamentul lor sexual pot fi, de fapt, doar nişte victime inocente, spun psihologii. Aflaţi de la specialişti de ce apare promiscuitatea adolescentină şi cum poate fi evitată.

Cum apare devianţa sexuală

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul motiv pentru care apare comportamentul promiscuu în adolescenţă este lipsa unei vieţi de familie armonioase. "Nu toţi tinerii ajung la un astfel de comportament. Cei mai mulţi sunt copii neglijaţi, copii care provin de familii dezorganizate sau ai căror părinţi duc o viaţă dubioasă", explică psihoterapeutul Keren Rosner, de la cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.

În aceste condiţii, voit sau nu, adolescentului "i se dă credit prea devreme" să-şi facă de cap. Privat de afecţiunea părintească, el se orientează către persoanele care îi sunt imediat apropiate ca să umple golul din suflet.

Lucrurile se petrec însă diferit pentru băieţi şi fete. "Fetele caută afecţiunea, tandreţea, apropierea, în timp ce băieţii sunt atraşi sexual", spune psihologul. În condiţiile în care fiecare vrea să-şi satisfacă propria nevoie, fetele se văd nevoite să folosească sexul ca monedă de schimb pentru tandreţe, ori de câte ori simt nevoia de atenţie.

Adolescentă cu părinţi divorţaţi, dependentă de atenţie

Kerry Cohen, o scriitoare americană, de formaţie psihoterapeut, a devenit cunoscută în urma publicării mai multor romane cu tentă autobiografică ce tratează problema promiscuităţii adolescentine.

Cel mai mare impact l-a avut "Loose Girl", publicat în 2008. Romanul descrie povestea unei adolescente ai cărei părinţi au divorţat şi care face tot posibilul pentru a se simţi iubită. Fără să ştie însă ce e iubirea şi cum o poate obţine, apelează la sex. Ajunge să fie dependentă de actul în sine, singurul care îi mai oferea atenţia masculină.

Anul acesta, autoarea publică "Dirty Little Secrets", o carte care adună poveştile mai multor adolescente care au trecut prin situaţii similare cu a ei. "Se îmbolnăvesc de boli cu transmitere sexuală sau rămân însărcinate prea devreme. Sunt părăsite. Se urăsc pe ele însele pentru că nu sunt demne de a fi iubite. Aceste fete sunt peste tot şi au nevoie de ajutorul nostru", scrie autoarea pe site-ul său oficial.

Problema este lipsa de comunicare. "Fetele încep să îşi descopere sexualitatea încă din vremea pubertăţii, însă nimeni nu vorbeşte despre asta. În jurul vârstei de 13 ani, ele încep să simtă confuzia şi disperarea din jurul sexualităţii", spune Cohen într-un interviu televizat.

Autoarea sugerează că discutarea acestor aspecte din timp le ajută pe adolescente să poată lua decizii mai bune în ceea ce priveşte viaţa lor sexuală. "În opinia mea, părinţii trebuie să îşi ajute copiii să dezvolte abilitatea de a examina critic cultura în care trăiesc şi apoi să dicute cu ei despre sex, în aceşti termeni", spune Kerry Cohen într-un interviu pentru Huffington Post.

Faceţi cunoştinţă cu prietenii lor

În plus, specialiştii vă recomandă să petreceţi cât mai mult timp cu copiii dumneavoastră, pentru a le urmări evoluţia, a le cunoaşte prietenii şi pentru a discuta cu ei despre lucrurile care îi preocupă şi, nu în ultimul rând, să fiţi un exemplu pentru ei.

"Mesajul pe care îl transmiteţi nu va avea efectul scontat dacă nu este însoţit şi de un exemplu real", avertizează Keren Rosner.

"Adolescenţii care au un comportament promiscuu provin din familii dezorganizate." KEREN ROSNER, psihoterapeut Citiţi şi:

  • Adolescenţii şi tentaţia sexului
  • Zece statistici surprinzătoare despre sex
  • Care este vârsta optimă pentru începerea vieţii sexuale