Sesizarea faptelor ce vizează o potențială hărțuire sexuală poate fi și fără semnătură sau chiar anonimă

Hărțuire sexuală. Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul României a discutat miercuri, 14 august 2024, modificarea legislației pentru protejarea victimelor supuse la hărțuire sexuală, cu accent pe introducerea posibilității de a depune sesizări anonime. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.

Sesizarea poate fi și anonimă

O modificare adoptată vizează condițiile de sesizare a faptelor de o potențială hărțuire sexuală, astfel încât victima să poată să depună o sesizare scrisă și fără semnătura olografă. Și, în situația în care acea sesizare nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, sesizarea totuși să fie examinată și să fie soluționată „în măsura în care conține totuși indicii referitoare la faptele de hărțuire menționate pe criteriul de sex sau de hărțuire morală”.

„Este esențial să ne asigurăm că victimele hărțuirii sexuale au la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a raporta aceste abuzuri, inclusiv prin sesizări anonime”, a declarat premierul, subliniind importanța acestei măsuri pentru a descuraja agresorii și a încuraja victimele să iasă în față.

Pentru ca o sesizare să fie analizată și soluționată, aceasta trebuie să includă informații clare despre faptele de hărțuire, fie că este vorba despre hărțuire pe criterii de sex sau hărțuire morală.

În plus, premierul a anunțat că universitățile și alte instituții de învățământ, inclusiv cele preuniversitare, vor primi norme clare care să le permită să adopte măsuri împotriva hărțuirii.

Proiectul de lege privind fapte de hărțuire sexuală a fost adoptat

Ministra educației, Ligia Deca, a reiterat necesitatea acestor schimbări legislative, în contextul recentelor acuzații de hărțuire sexuală care au implicat profesori de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

 

Ligia Deca. Sursă foto: facebook.com/deca.ligia

Deca a subliniat că se va colabora strâns cu Ministerul Justiției și alte instituții relevante pentru a dezvolta un cadru legislativ eficient, care să asigure că orice sesizare, indiferent de formă, este tratată cu seriozitate și rapiditate. Ministra a mai precizat că sesizările care vizează fapte penale, cum ar fi hărțuirea, vor fi transmise direct către procurori și Poliție pentru a asigura o anchetă corectă și promptă.

Proiectul de hotărâre a fost analizat și adoptat astăzi în prima lectură, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.