Serviciul de informații al Danemarcei se așteaptă ca Rusia să recruteze civili și să folosească jurnaliști și oameni de afaceri pentru a spiona țara ca alternativă la diplomații ruși care au fost expulzați anul trecut sub suspiciunea de spionaj.
Serviciul de informaţii din Danemarca se aşteaptă ca Rusia să recruteze civili şi să folosească jurnalişti şi oameni de afaceri pentru a spiona ţara ca alternativă la diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi anul trecut sub suspiciunea de spionaj, a declarat marţi într-un raport serviciul danez de securitate şi informaţii (PET).
Invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat nevoia Moscovei de a colecta informații în țările NATO, a declarat marți Serviciul danez de securitate și informații (PET) într-un raport.
Ambasada Rusiei la Copenhaga nu a răspuns încă
Controlând intrarea în Marea Baltică, Danemarca ar juca un rol strategic important într-un potențial conflict militar cu Rusia, ca punct de tranzit pentru întăririle NATO, făcând din membrul NATO un obiectiv special pentru Rusia, a mai relatat serviciul danez de securitate şi informaţii (PET).
Când Danemarca, în linie cu alte ţări UE, a expulzat 15 diplomaţi ruşi în aprilie anul trecut, a paralizat capacitatea Rusiei de a spiona pe teritoriul danez. „Dar nevoia Rusiei de a obține informații în Danemarca a crescut... și, prin urmare, PET se așteaptă ca Rusia să încerce să folosească alte modalități de spionaj în Danemarca”, a spus PET.
„Ar putea staţiona ofiţeri de informaţii în Danemarca în afara reprezentanţelor diplomatice, de exemplu, ca jurnalişti sau oameni de afaceri, folosindu-se de vizite ale unor agenţi de informaţii pentru ca serviciile de informaţii ruseşti să recruteze într-o măsură mai mare orice fel de surse daneze din Rusia sau din ţări terţe”, a avertizat PET. Alte metode ar include diferite forme de interceptare electronică de informaţii şi spionaj cibernetic, a adăugat serviciul danez.
Diplomații ruși expulzați sunt spioni
Nici Norvegia nu a fost scutită de fi spionată de către Rusia. Un ofițer superior al unei agenții de spionaj norvegiană a declarat că „amenințarea din Rusia nu a dispărut, ci s-a redus semnificativ” după ce Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși suspectați de spionaj.
„Suntem siguri că sunt ofițeri de informații”, a spus Inger Haugland, șeful unității de contrainformații din cadrul Serviciului de Securitate al Poliției Norvegiene, cunoscut sub numele de PST. „Credem că măsura luată a fost o măsură bună și importantă”.
Ministrul de Externe Anniken Huitfeldt a declarat că diplomații au fost suspectați de spionaj în timp ce lucrau la Ambasada Rusiei la Oslo Haugland i-a descris drept „specialiști”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare sau să spună dacă au părăsit țara scandinavă, scrie swissinfo.ch.