Serviciile SECRETE sud-coreene au făcut-o lată

Serviciile SECRETE sud-coreene au făcut-o lată

Serviciile secrete sud-coreene au încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative în favoarea conservatorilor cu ajutorul unei campanii de manipulare a alegătorilor pe internet.

Serviciile secrete angajau civili versaţi în materie de internet pentru a încerca să-i influenţeze pe alegători prin postări pe diferite site-uri şi pe Twitter. O anchetă internă a Serviciului Naţional  de Informaţii (NIS) a ajuns la concluzia că timp de peste doi ani, până la alegerile din 2012, departamentul său privind războiul cibernetic a înfiinţat circa treizeci de astfel de echipe. ''Echipele erau însărcinate să propage opiniile guvernului, să lupte împotriva opiniilor adverse prezentându-le drept tentative ale forţelor nord-coreene pentru a perturba afacerile statului”, se arată  într-un comunicat al NIS.

În acea perioadă, Coreea de Sud era condusă de conservatorul Lee Myung-Bak. De fapt, alegerile prezidenţiale din decembrie 2012 au fost câştigate de conservatoarea Park Geun-Hye, în detrimentul candidatului de centru-stânga Moon Jae-In. Park Geun-Hye a fost destituită în acest an ca urmare a unui scandal de corupţie şi Moon a câştigat în luna mai alegerile prezidenţiale anticipate.

Noul preşedinte a promis să reformeze serviciile secrete, în scopul de a împiedica NIS să se amestece în alegeri şi de a-l determina să-şi concentreze eforturile pe strângerea şi analizarea informaţiilor privind Coreea de Nord şi afacerile externe.

Un purtător de cuvânt al partidului dnei Park, aflat acum în opoziţie şi redenumit ''Libertate Coreeană'', a indicat vineri că ancheta NIS a fost deschisă din ''motive politice''. ''NIS spune că se va distanţa de politică, dar se amestecă din nou în politică demarând această anchetă'', a declarat Kang Hyo-Sang.

Fostul şef al NIS Won Sei-Hoon este în prezent judecat pentru o campanie de defăimare online împotriva lui Moon, după ce o primă condamnare a fost anulată în apel. Dar ancheta NIS pare să arate că respectiva campanie de manipulare a votului este mult mai ambiţioasă faţă de ceea ce se avusese în vedere.

Potrivit concluziilor sale, Won ar fi ordonat NIS să reducă presa la tăcere, să susţină grupuri de conservatori şi să-i supravegheze pe membrii opoziţiei.