Serviciile de informații din Australia au scos la iveală o mișcare total neașteptată făcută de China

Serviciile de informații din Australia au scos la iveală o mișcare total neașteptată făcută de China Sursă: Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Serviciile de informații australiene un rol în dezvăluirea unui memorandum secret despre un pact de apărare controversat între China și Insulele Solomon, care provoacă consternare în Occident. Liderii occidentali susțin că pactul va transforma micuța națiune melaneziană într-un centru logistic pentru navele de război chineze într-o regiune strategică a Oceanului Pacific.

Pactul prevede un rol de pregătire pentru poliția și personalul militar chinez, care sunt chemați să „ajute la menținerea ordinii sociale” în națiunea insulară. Insulele Solomon sunt un arhipelag format din aproape 1.000 de insule de diferite dimensiuni într-o zonă la nord-vest de Vanuatu și la est de Papua Noua Guinee. Insulele și-au câștigat independența față de Marea Britanie la mijlocul anilor 1970.

Australia a asigurat din punct de vedere istoric securitate pentru această națiune insulară de 700.000 de locuitori, care nu are armată permanentă. Cu toate acestea, China a devenit un jucător dominant în politica Insulelor Solomon în ultimii ani. În 2019, guvernul națiunii insulare și-a retras brusc recunoașterea diplomatică a Taiwanului și s-a aliniat la Beijing.

Independența Insulelor Solomon

Mișcarea a stârnit îngrijorări în Malaita, cea mai mare insulă, care găzduiește o comunitate chineză considerabilă. Au avut loc demonstrații împotriva premierului Manasseh Sogavare în capitala Insulelor Solomon. În cele din urmă, manifestanții au încercat să ia cu asalt Parlamentul și să destituie administrația lui Sogavare cu forța. Au existat atacuri asupra afacerilor deținute de chinezi din capitală, precum și asupra mai multor secții de poliție, care au fost incendiate. În cele din urmă, trupele australiene, neozeelandeze, papuane și fijiene au restabilit ordinea în centrul orașului Honiara.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul lunii martie, textul unui pact de apărare dintre Insulele Solomon și China a apărut online. Pactul se concentrează pe aplicarea legii și cooperarea militară, implicând programe de antrenament și exerciții comune între cele două națiuni. Unele națiuni occidentale, inclusiv Noua Zeelandă, Australia și Statele Unite, sunt îngrijorate cum China va putea să folosească acordul pentru a construi o bază militară în Insulele Solomon. Națiunea insulară este situată strategic lângă Australia și Noua Zeelandă, precum și lângă insula Guam, care găzduiește o mare bază militară americană.

Semnarea pactului cu China

Duminică, mai multe ziare australiene, inclusiv The Sydney Morning Herald și The Age, au raportat că agențiile de informații din Australia cunoșteau planurile guvernelor Chinei și Insulelor Solomon de a semna pactul. Potrivit „multelor surse guvernamentale și de securitate”, spionii australieni știau despre acest pact „de luni de zile”.

În martie, au decis să „încurajeze o scurgere de informații din interiorul Insulelor Solomon” într-un efort de a sabota înțelegerea planificată. Potrivit rapoartelor, speranța era că revelația va „crea presiune internă și internațională pentru a-i determina pe cei din Insulele Solomon să-și schimbe cursul”.

Se pare, totuși, că scurgerea documentului secret nu a fost suficientă pentru a descuraja guvernul Insulelor Solomon să se retragă de la acord. Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a semnat în cele din urmă acordul cu China, argumentând că acesta va „îmbunătăți calitatea vieții” poporului său și va „aborda amenințările de securitate blânde și dure cu care se confruntă țara”, potrivit IntelNews.