În urmă cu 25 de ani, pe 10 ianuarie 1999, a debutat unul dintre cele mai importante seriale din istoria televiziunii, The Sopranos. Acest concept a devenit iconic și a schimbat nu doar modul în care sunt create serialele, ci și cum sunt ele văzute. Datorită lui au urmat proiecții memorabile precum Breaking Bad, Boardwalk Empire sau chiar Game of Thrones.
Serialul Sopranos a avut debutul pe 10 ianuarie 1999. Acest proiect îl are ca personaj principal pe Tony Soprano, șeful mafiei din New Jersey. Numeroasele probleme din viața personală și cea profesională cu care se confruntă îi afectează starea mintală și apelează la un psiholog. Pe parcul episoadelor vedem cum decurg aceste ședințe, pe care el le considera rușinoase.
Serialul Sopranos împlinește 25 de ani de la debut
Inițial, episoadele din serialul Sopranos răspundeau la o întrebare cel puțin intrigantă: ce se întâmplă dacă un mafiot merge la psiholog? Ulterior, acesta a devenit un serial iconic, care a schimbat pentru totdeauna lumea televiziunii. Datorită lui au apărut proiecții precum The Wire, Mad Men, Breaking Bad, Boardwalk Empire sau chiar Game of Thrones.
Celebrul serial nu prezintă doar ședințele dintre un psiholog și un șef de mafie, ci este mult mai mult. Episoadele scot la iveală detalii inconfortabile cu privire la societatea americană la începutul secolului XXI.
Serialul Sopranos, un fenomen în industria televiziunii, împlinește în 2024 25 de ani de la debut. HBO celebrează momentul prin recapitulări de câte 25 de secunde ale fiecărui episod pe TikTok. În acest mod, evenimentele sunt descoperite și de generația Z. Popularitatea serialului în rândul tinerilor a dus și la crearea unui nou trend în fashion: „mob wife aesthetic” (estetica nevestei de mafiot).
Secretele din spatele serialului iconic
După lansarea Sopranos, lumea serialelor de televiziune s-a schimbat. Terence Winter, scenarist la mai multe seriale de comedie în anii ’90, spunea că atunci când lucrează la astfel de proiecte este ca și cum ar scrie cu cătușele puse. Întreg scenariul era trecut prin filtru, astfel încât să nu ofensezi pe nimeni și ca totul să fie cât mai ușor de înțeles.
David Chase, cel care a creat serialul Sopranos, spunea că posturile de televiziune aveau „un talent de a scoate nutrienții din orice. Până ajungeau în farfurie, era o mâncare plictisitoare, prea gătită, fără niciun gust, fără sare, fără piper. Aveau un instinct extraordinar în a scoate exact ceea ce făcea ca o poveste să merite să fie spusă”.
Acestea erau condițiile în care se făceau serialele până la debutul Sopranos. Existau și câteva excepții de la regulă, cum ar fi Seinfeld. Chase a decis să iasă din lumea prea liniștită a serialelor clasice și a scris ceva creativ. Știa că șansele ca acest proiect să fie acceptat erau foarte mici, dar nu a renunțat. Atunci când a mers cu scenariul la NBC s-a lovit de un refuz. A apărut însă o alternativă care părea mult mai plauzibilă: HBO.
Serialul Sopranos a schimbat lumea televiziunii
Toată lumea spune astăzi că serialul Sopranos a schimbat televiziunea pentru totdeauna. Personajul principal, Tony, este un mafiot care trebuie să se împartă între viața personală și afaceri. Îl vedem preocupat de unitatea familiei sale, de soarta copiilor și glumind cu soția sa. În același timp ne este prezentat și Tony mafiotul care amenință, bate și chiar ucide alți oameni.
În serialele de la acea vreme personajul principal era pozitiv. De data aceasta însă avem unul negativ, periculos. Majoritatea oamenilor din conducerile posturilor de televiziune ar fi spus că asta avea să îndepărteze telespectatorii, însă efectul a fost opus. Lumea a devenit din ce în ce mai interesată și intrigată cu fiecare episod.
Serialul Sopranos a fost ca un domino pentru toate serialele ce au urmat. Personajele principale puteau să fie complexe, având atât calități cât și defecte. Scenariul era împărțit între momente de tandrețe și cele de cruzime sau chiar crime. Oamenii au descoperit că se putea și altfel, iar noul i-a atras.
Ședințele la psiholog, printre cele mai interesante scene
Cele mai interesante scene au fost cu personajul principal, Tony, în cabinetul psihologului său, dr. Melfi. El ajunge la specialist după ce leșină, din cauza unui atac de panică. În intimitatea cabinetului sunt scoase la iveală temerile, traumele, frustrările, dorințele și secretele unui șef de mafie. Toate aceste ședințe au fost martorii oculari la analiza psihologului.
Personajul principal din serialul Sopranos întruchipează masculinitatea toxică. El se plânge că nu mai există „bărbați adevărați ca pe vremuri”, care nu erau vulnerabili și nici nu își exprimau sentimentele.
„Ce s-a întâmplat cu bărbații de tipul lui Gary Cooper? Bărbații tăcuți și puternici. El nu stătea să-și asculte sentimentele. Doar își făcea treaba”, spunea Tony într-o sesiune de terapie.
Tony vedea vizitele la terapie ca o slăbiciune însă, în cele din urmă, reușește să se deschidă complet. Un moment sensibil este cel în care dezvăluie de ce a fost afectat că familia de rațe care stăteau în piscina sa au plecat. „Mi-e frică că o să-mi pierd familia”, a fost explicația dată lui Melfi. Toate aceste momente din serialul Sopranos ne portretizează sănătatea mintală pe ecran.
„Nu știam că televiziunea poate să fie așa. Sopranos avea de toate. Era un serial cu mafioți, dar era și amuzant, era și sumbru, dar și filosofic. Te făcea să te gândești. Avea și teme precum căsătoria, familia, religia. Și la sfârșitul fiecărui sezon, încercai să înțelegi și să analizezi ceea ce ai văzut. Lăsau multe la interpretarea publicului. Era ca un Shakespeare modern”, spune Le Sung Jin, cel care a creat Beef, unul dintre cele mai de succes seriale din 2023, potrivit Panorama.