Serialul „House of Cards” îi ţine pe jar pe parlamentari

Serialul „House of Cards” îi ţine pe jar pe parlamentari

O parte dintre parlamentari aşteaptă cu sufletul la gură apariţia unui nou sezon al serialului politic „House of Cards” (Culisele puterii), o dramă care prezintă jocurile de putere de la Washington şi urmăreşte ascensiunea unui congresman american cinic şi avid de putere. EVZ a contactat mai mulți deputați, pentru a-i întreba de ce urmăresc serialul și ce anume ar aplica în realitatea politică de la noi

Îmi place scenariul. Îl detest pe Frank Underwood (protagonistul serialului, n.red.)”, spune, râzând, Cristian Seidler, deputat USR. „Arată multe despre unde poate să ajungă caracterul uman de dragul afirmării politice, dar cred că e mai degrabă un contraexemplu, nu un exemplu”, adaugă el.

Binevenita negociere

Întrebat ce ar transpune din serial în viața politică de la noi, deputatul USR a subliniat că „la un moment dat, în serial, sunt legi care sunt negociate de Putere și de Opoziție şi nu se respinge ceva ab initio (de la început – n.r), fără niciun fel de discuție, cum se întâmplă, de exemplu, în Parlamentul din România, în viața reală. Eu înțeleg că Puterea e Putere și Opoziția e Opoziție, dar poate totuși sunt subiecte pe care cele două ar trebui să stea de vorbă și să negocieze, nu să se admită ceva doar pentru că vine de la Putere și să se respingă ceva doar pentru că vine de la Opoziție”.

Recomandare pentru politicieni

Deputatul PMP Valeriu Steriu a declarat că „a fost primul serial politic consistent care îți arată în mod destul de clar cum se poate face politica”. De asemenea, el a precizat că serialul „arată niște vulnerabilități pe care producătorii și leau imaginat că ar exista în sistem și ce s-ar putea întâmpla dacă sunt speculate și ajunge în vârful conducerii americane un personaj malefic, cum este Underwood. Și, evident, arată pe undeva, într-un mod foarte complex, o viață la Casa Albă, păstrând, probabil, un scenariu de 70% realitate și 30% imaginație. Partea de imaginație merge dincolo de normalitate, cum spuneam. Însă, pe de altă parte, este un serial pe care îl recomand politicienilor români, pentru că are și părțile explicite din rolul unui președinte și viața în politica americană”.

În ceea ce privește lucrurile care pot fi desprinse din serial, Steriu punctează: „exercițiul democratic american, având în vedere faptul că 30% e pură imaginație acolo, dar rămân părțile reale și a fura puțin din normalitatea pe care, totuși, o descriu acolo și, mai ales, din faptul că nu trece dincolo de anumite limite. Sistemul democratic protejează, până la urmă, anumite limite”.

Nimeni nu e mai presus de lege

Deputatul PMP Ionuț Simionca a spus că urmărește serialul pentru că „mă ține în suspans tot timpul, aștept să văd mereu ce se întâmplă, cât sunt unii de nebuni și cât de mult își doresc puterea, dar și ce înseamnă puterea pentru unii”.

Întrebat ce ar putea fi aplicat în viața politică de la noi, deputatul PMP a subliniat că „ei (americanii – n.r) respectă legile, am văzut că tot ce fac, fac prin prisma Constituției, fac ca legea să fie respectată. Adică, ei își asumă niște riscuri încâlcând legea în anumite chestiuni, dar toată activitatea lor e în a respecta Constituția, orice argument al lor e în temeiul legii. Pe scurt, totul se bazează pe lege. Chiar dacă o încalcă, la bază se pune respectarea legii și e mai presus decât orice. Acest lucru ar putea fi aplicat și la noi. Toată lumea se bazează pe lege, nu pe simțurile proprii. Adică, nimeni nu e mai presus de lege”.

Victor Ponta, un fan înrăit

Fostul premier Victor Ponta este un fan declarat al serialului. La bilanțul MApN pe 2014, el s-a folosit de un exemplu din „House of Cards” pentru a arăta că România este un „pion important” în sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la o confruntare televizată cu Klaus Iohannis, în platoul Realitatea TV, Victor Ponta s-a folosit de un moment din serial pentru a-și ataca contracandidatul. Ponta l-a rugat pe Klaus Iohannis să îi ceară scuze soției sale, Dacian Sârbu, aflată în platou, pentru anumite informații care au apărut în presă. „Pot să vă rog să îi cereţi scuze soţiei mele? (...) Eu vă întreb doar, fiind soţia mea aici, vă rog să îi cereţi scuze, că nu are săraca nicio vină (...). Nu e frumos să vă cereţi scuze?”, i-a spus Ponta lui Iohannis. Scena a semănat leit cu un episod din „House of Cards” când Frank Underwood îi cere interlocutorului său, într-o dezbatere, să îi ceară scuze soției lui, Claire Underwoord, pentru presiunile la care a fost supusă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News