Cum desființează JURNALISTA Emilia Șercan MINCIUNILE Academiei de POLIȚIE
- Andrei Vi şan
- 19 noiembrie 2018, 20:39
Niște luni de zile bune s-a bătut public toba pe reforma care se face în Academia de Poliție în chestiunea tezelor de doctorat, scrie Emilia Șercan pe Facebook.
Emilia Șercan desființează apoi minciunile Academiei de Poliție și ale ministrului Carmen Dan:
S-a ridicat foarte mult nivelul de așteptare mai ales după ce ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat în luna mai că se face o verificare a tezelor de doctorat susținute la Academia de Poliție în perioada 2007 - 2011 de angajați ai MAI care încasează spor de doctorat.
Carmen Dan a avansat cifra de 80 de teze care ar intra în verificare și a explicat clar de ce a cerut analizarea tezelor din perioada 2007 - 2011: lucrările de după 2011 au fost verificate cu un soft antiplagiat pentru că așa cerea legislația modificată odată cu legea educației.
Pe acest fond, Academia de Poliție a făcut azi o conferință de presă ca să anunțe concluziile mult așteptatului raport. Iar în respectiva conferință am aflat un singur lucru important: s-au verificat 149 de teze cu un soft de verificare a similitudinilor, iar în cazul a 55 de teze s-a trecut pragul de alertă de 30% similitudine care înseamnă verificare la Comisia de Etică pentru suspiciune de plagiat.
Și încă ceva: nu a fost vorba despre verificări care au vizat tezele din perioada 2007 - 2011, ci despre perioada 2011 - 2017. Și nu s-au luat doar tezele angajaților MAI, ci s-au laut toate tezele. Suna bine, nu? S-o credeți voi!
Nu sună bine deloc pentru că purtătorul de cuvât al Academiei de Poliție, prorectorul Mihail Marcoci, nu a răspuns la niște întrebări esențiale.
* Câte teze s-au susținut, în total, în Academia de Poliție în perioada 2011 - 2017?
* Câte teze s-au susținut la Școala Doctorală în Drept în perioada 2011 - 2017?
* Câte teze s-au susținut la Școala Doctorală în Ordine Publică și Securitate Națională în perioada 2011 - 2017?
*Câte teze susținute anterior anului 2011 există în format word în sediul Academiei de Poliție.
*Câte din tezele verificate aparțin unor angajați ai Ministerului de Interne?
Ni s-a spus că aceste date ne vor fi transmise ulterior. Nu le-am primit încă.
Totuși, din datele pe care le am eu de la Ministerul Educației, în perioada 2011 - 2017 la Academia de Poliție s-au susținut 286 de teze de doctorat, 84 în Drept și 202 teze în Ordine Publică și Securitate Națională.
Așadar, constatăm că din acest total de 286 de teze au fost verificate doar 149. Adică circa o jumătate dintre ele. De ce nu au fost analizate toate?
Ni s-a spus că au fost verificate doar cele care erau în format word, că cele în format pdf (67 la număr) nu au putut fi analizate de softul deținut de Academia de Poliție. De parcă un text pdf nu poate fi convertit în word - sigur se găsesc specialiști prin Academie care să o facă printre zecile de doctori extrem de competenți.
Ni s-a mai spus că alte 24 de teze au fost ridicate cu totul de Parchetul General într-un dosar penal deschis în 2016 (despre care voi reveni cu informații zilele viitoare) și că de asta nu s-au putut verifica.
Cu toate astea, domnilor conducători ai Academiei de Poliție, nu iese aritmetica aia simplă, de clasa a treia: 149 + 67 + 24 = 240. Ce se întâmplă cu restul de 46 de teze? De ce nu au intrat în verificări și ele? Și ce faceti cu celelalte 67 de teze dacă titularii nu vor să vă dea variantele word? Ștergeți praful de pe ele?
A, și încă un lucru pe care l-am întrebat și în conferința de presă, rămas fără răspuns: tezele din perioada 2007 - 2011 nu au fost verificate pentru că în acest interval au fost susținute tezele multora dintre actualii profesori din Academia de Poliție?