Serbia vrea să se înarmeze cu avioane Rafale

Serbia vrea să se înarmeze cu avioane Rafale

După vizita în Franța, președintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia vrea să se înarmeze cu avioane franceze Rafale, scrie 20Minutes.

Serbia vrea avioane Rafale

De la est la vest, Serbia și-a accelerat achizițiile de arme de aproximativ zece ani. Președintele său, Aleksandar Vucic, care a vizitat Franța săptămâna aceasta, ar dori să-și perfecționeze arsenalul format din achiziții din Rusia și China cumpărând avioane franceze Rafale.

„Am încheiat, mi se pare, acorduri concrete privind cumpărarea de Rafale. Mă aștept la semnarea contractului în următoarele două luni, în prezența președintelui francez, ceea ce este extrem de important pentru țara noastră”, a declarat el de la Paris.

Nicio confirmare de la producătorul Dassault Aviation, în timp ce Aleksandar Vucic a spus că este gata să cheltuiască trei miliarde de euro pentru aceste avioane de fabricație franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toate țările europene se înarmează”

„Toate țările europene se înarmează și noi trebuie să facem același lucru”, a justificat șeful statului sârb în martie. „Nu sunt niciodată pe deplin mulțumit, dar capacitățile noastre militare de acum 10 ani sunt incomparabile cu cele de astăzi”.

Cu toate acestea, apropierea șefului statului de Rusia lui Vladimir Putin reprezintă o dificultate majoră. Din februarie 2022 și de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Belgradul a refuzat să întrerupă legăturile cu Moscova și nu a aplicat nicio sancțiune împotriva Rusiei. La sfârșitul lunii martie, ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, se afla în vizită la Moscova, o oportunitate - potrivit diplomației sârbe - de a îmbunătăți „legăturile tradiționale prietenoase dintre Serbia și Rusia”.

„Ar fi ridicol pentru Paris, pe de o parte să menționeze trimiterea de trupe în Ucraina și, pe de altă parte, să vândă o armă extrem de sofisticată unuia dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei”, afirmă Jasmin Mujanovic, cercetător în științe politice. Mai ales că vânzarea de avioane Rafale acestui aliat al Moscovei „ar fi îngrijorătoare pentru că ar permite scurgerea informațiilor către China și Rusia”, adaugă el.

De ce Serbia a ales Franța

Totuşi, Franța ar putea beneficia de aceste contracte, notează analistul politic Bosko Jaksic în cotidianul sârb de opoziție „Nova”, citat de „Courrier International”: „Vucic l-a ales pe Macron drept cel mai de încredere partener pe calea integrării europene, iar Franța îl folosește cu pricepere pentru a obține contracte în valoare de miliarde de euro și își impune amprenta în Balcanii de Vest”.

Pentru că Franța este deja bine stabilită în Serbia cu aproape 340 de investitori prezenți în țară cu managementul mai multor infrastructuri cheie, precum aeroportul din Belgrad sau metroul capitalei, subliniază „Courrier International”.

Un alt domeniu francez îl mai interesează pe Aleksandar Vucic: tehnologia energetică, în special nucleară. Potrivit ziarului „Nova”, un memorandum de înțelegere a fost semnat de ministrul sârb de Finanțe, Sinisa Mali, cu EDF privind tranziția energetică. Franța ar putea deveni astfel un partener strategic al Serbiei pentru dezvoltarea energiei nucleare civile și - de ce nu - a unei centrale.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)