Serbia nu va recunoaşte independenţa Kosovo în schimbul aderării la Uniunea Europeană şi numai un compromis poate face ca statutul provinciei Kosovo să nu se transforme într-un „conflict înghețat”, a avertizat, vineri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Autorităţile de la Belgrad sunt presate să-și normalizeze relațiile cu vecinii, inclusiv cu Kosovo, fosta provincie sârbă, care şi-a declarat unilateral independenţa.
Susținere de la nemți
UE nu a spus în mod explicit ce ar trebui să prevadă exact acordul dintre Serbia și Kosovo, dar ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, a declarat, la Pristina, că „acceptarea independenței Kosovo” de către sârbi este o condiție a aderării la UE. Germania va susține Kosovo să obţină recunoaşterea independenţei şi din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență: România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, a spus Gabriel. Festivități la Pristina Kosovo a sărbătorit în weekend 10 ani de independență de Serbia, prin diverse festivități, deși n-au fost depășite toate obstacolele în calea deplinei acceptări a noului stat.
Președintele kosovar, Hashim Thaci, a declarat recent că istoria țării sale, din ultimii 10 ani, a fost „o poveste de succes”, dar a deplâns lipsa de unitate a statelor UE în privința Kosovo. „Nu suntem încă membru ONU, iar drumul nostru spre UE este mult prea complicat”, a spus Thaci. „Kosovo este cel mai pro-european, pro-american și pro-occidental stat din Balcani. Suntem mândri de asta”, a explicat el.
Serbia, care a considerat Kosovo, secole de-a rândul, leagănul civilizației sale, încă îl consideră parte a teritoriului său și este susținută de Rusia și China. Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a afirmat că independența Kosovo rămâne fragilă și nu va fi deplină decât după încheierea unui acord cu Serbia. „Acesta este un experiment nereușit. Este violență împotriva Serbiei, violență împotriva legislației și ordinii internaționale”, a conchis Dacic.