Serbia va ignora sancţiunile SUA împotriva conducerii Republicii Srpska

Serbia. Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că Serbia nu va recunoaşte sancţiunile Statelor Unite împotriva unor oficiali de rang înalt din Republica Srpska şi a adăugat că oficialii au fost întotdeauna bineveniţi în Serbia şi va continua să coopereze cu ei, informează agenţia Tanjug.

Serbia este împotriva sancţiunilor pentru că acestea produc întotdeauna efecte negative şi pentru că a rezistat aproape un deceniu sub sancţiuni dure în trecut, a declarat Vucic la o conferinţă de presă cu Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, la Banjaluka, după o sesiune a unui consiliu pentru cooperare Serbia-Republika Srpska.

Considerăm sancţiunile impuse asupra conducerii Republicii Srpska drept nepotrivite şi nemeritate şi, în consecinţă, în ciuda faptului că suntem o ţară mică şi un popor mic, mai ales în comparaţie cu o putere mare precum SUA, nu avem de ales şi vom trata persoanele sub sancţiuni de parcă sancţiunile ar fi inexistente, a subliniat Milorad Dodik.

Care vor fi consecințele pentru Serbia

Pentru noi, sancţiunile nu există, nu le vom pune în aplicare şi nu vom fi în niciun caz de acord cu cei care au impus sancţiuni persoanelor din poporul nostru, a adăugat Vucic.

Aceasta este singura decizie posibilă pentru Serbia, dar o decizie justă, onorabilă şi dificilă care va produce fără îndoială consecinţe nu directe, ci indirecte pentru Serbia, a mai spus el.

Statele Unite au impus luni sancţiuni economice împotriva mai multor responsabili ai Republicii Srpska, entitate a sârbilor bosniaci, acuzaţi că subminează acordurile din 1995 care au pus capăt războiului din fosta Iugoslavie cu o lege recent adoptată, aminteşte France Presse.

Patru responsabili vizaţi ''poartă responsabilitatea pentru că au încurajat adoptarea acestei legislaţii care ameninţă punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton" încheind războiul din fosta Iugoslavie (1992-1995), a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Milorad Dodik este un apropiat al lui Putin

Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska şi apropiat al Kremlinului, nu face parte dintre cei vizaţi, notează AFP. Sancţiuni economice împotriva lui au fost deja luate în 2017 şi 2022 de către Washington, pentru măsurile sale care au ca scop obstrucţionarea punerii în aplicare a Acordului de la Dayton.

Pe 9 iulie, el a promulgat o lege, aprobată anterior de parlamentul local, care suspendă recunoaşterea de către entitatea sârbilor bosniaci a hotărârilor Curţii Constituţionale a Bosniei-Herţegovina şi care, teoretic, se aplică în întreaga ţară.

Potrivit Acordului de la Dayton, Bosnia a fost împărţită în două: o entitate sârbă - Republica Srpska - şi o federaţie croato-musulmană. (Agerpres).