Serbia este importantă pentru China ca piață dominantă în Balcanii de Vest

Sursa foto: Platforma X

Ministrul sârb de finanțe, Siniša Mali, care este și vicepremier, a declarat marți la Belgrad că Serbia este importantă pentru China în calitatea sa de economie dominantă a Balcanilor de Vest și că, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad, vor fi discutate investiții de înaltă tehnologie ale Chinei în Serbia.

„Când spun piață dominantă nu mă refer la populație. Serbia este economia dominantă în Balcanii de Vest și, dacă cineva dorește să aibă vreo influență în această parte a Europei, trebuie să coopereze cu Serbia. China a decis așa”, a declarat Mali pentru Radioteleviziunea publică, potrivit politika.rs.

El a subliniat că, încă de la începutul inițiativei chineze „Noile Drumuri ale Mătăsii”, Serbia a făcut parte din acest proiect ca partener. De asemenea, a subliniat Mali, Belgradul își tratează partenerii chinezi în așa fel încât aceștia să se simtă ca acasă.

„Ei se află aici într-o țară prietenă. Serbia nu are un regim de vize cu Republica Populară Chineză. Prin urmare, suntem complet deschiși la investițiile lor. Și rețineți că, atunci când vă uitați spre țările occidentale, pe de o parte ele vor și luptă pentru fiecare investiție chineză, pe de altă parte există bariere în calea investițiilor și investitorilor chinezi. Și un exemplu sunt cotele de oțel. Nu avem așa ceva în Serbia”, a spus Mali.

„Serbia este mică în comparație cu piața chineză”

După cum a subliniat vicepremierul, în relațiile geopolitice actuale din lume „este foarte important să avem prieteni” și, după cum a spus el, „acești prieteni nu se măsoară după dimensiunea pieței”. „Serbia este mică în comparație cu piața chineză, dar încă o dată, în această parte a Europei, în Balcanii de Vest, suntem piața dominantă, iar perspectiva noastră de creștere este mare, pentru că noi creștem mai repede decât media europeană”, a subliniat Mali.

Serbia. Sursa foto-Dreamstime.com

El a reamintit că, la momentul în care președintele Xi vizita Serbia ​​pentru prima dată, în 2016, țara se afla într-o perioadă de consolidare fiscală după o perioadă foarte dificilă, care între timp a fost depășită. „Atunci au fost două chestiuni majore pe care le-am prezentat președintelui Xi Jinping: compania metalurgică Železara Smederevo (producător de oțel, n. red) și RTB Bor (companie minieră specializată pe extracția și prelucrarea cuprului, n. red). Solicitarea președintelui Vučić către președintele Xi a fost atunci să aducă investitori din China, ca să repună pe picioare acești doi giganți. Și acum, doar opt ani mai târziu, au devenit primul, al doilea și al treilea cel mai mare exportator din Serbia”, a spus Mali.

Ce se așteaptă de la vizita lui Xi Jinping

Vicepremierul a subliniat că și politica economică a Serbiei s-a schimbat între timp. „În 2012, când fiecare al patrulea cetățean era șomer, am insistat să atragem mai multe investiții cu forță de muncă intensivă, pentru a angaja cât mai mulți oameni. Întrucât rata șomajului este astăzi de 9,1%, la un minim istoric, pe măsură ce salariile cresc, atragem încet și investiții intensive în capital - tehnologie înaltă, inovație, inteligență artificială”, a spus Mali.

După cum a spus oficialul, cea mai mare parte a discuțiilor din timpul vizitei președintelui chinez la Belgrad va fi consacrată unor astfel de investiții. (Traducerea-Rador)