Serbia arestează trei ofițeri de poliție din Kosovo. Tensiunile cresc între cele două țări

Serbia arestează trei ofițeri de poliție din Kosovo. Tensiunile cresc între cele două țări Serbia. Sursa foto-Dreamstime.com

Kosovo a cerut eliberarea a trei ofițeri din patrula de frontieră într-o declarație în care acuză Serbia de „răpire”. Autoritățile sârbe au spus că au capturat trei ofițeri de poliție kosovari „înarmați complet” în Serbia, lângă granița lor, în timp ce oficialii kosovari au spus că trioul a fost „răpit” pe teritoriul Kosovo. în timp ce patrulau zona.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia pentru răpirea polițiștilor și a cerut eliberarea acestora miercuri. El susține că au fost arestați la 300 de metri în interiorul teritoriului kosovan, lângă graniță. „Intrarea forțelor sârbe pe teritoriul Kosovo este o agresiune și are ca scop escaladarea și destabilizarea”, a scris Kurti pe pagina sa de Facebook. Ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla, a denunțat, de asemenea, „răpirea” despre care a spus că „încalcă orice acord și este împotriva normelor internaționale”. Ministrul a cerut comunității internaționale „să crească urgent presiunea asupra Serbiei nu numai pentru a-i elibera pe ofițerii noștri de poliție, ci și pentru a opri provocările acesteia”.

Dar președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că cei trei au fost arestați până la 1,8 km în interiorul teritoriului sârb, lângă satul Gnjilica. De asemenea, el l-a acuzat pe Kurti de incitare la violență. „Suntem la răscruce dacă vom avea pace sau nu... și există un om în Balcani care vrea să incite la conflicte cu orice preț – și acesta este Albin Kurti”, a spus Vucic într-un direct la o emisiune TV, citată de Al Jazeera.

El a respins acuzația lui Kurti conform căreia poliția sârbă a intrat în Kosovo, spunând: „Nici nu au pus piciorul acolo.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Relațiile Serbia - Kosovo, dificil să revină la normalitate

Serbia a mai spus că ofițerii erau înarmați cu arme automate și în echipament militar complet cu dispozitive GPS, hărți și alte echipamente. Un videoclip publicat de poliția sârbă a arătat bărbați mascați ridicând un grup de bărbați încătușați.

Vucic a spus că Belgradul este dispus să prezinte toate dovezile și să accepte o anchetă internațională cu privire la arestări. El a adăugat că guvernul său ar putea muta o parte din armatele sale staționate în prezent la cinci kilometri distanță de graniță în garnizoane din interiorul Serbiei, pentru a calma tensiunile. „Va fi dificil să revii la normalitate”, a spus Vucic.

De la ce a plecat conflictul din Kosovo

Kosovo a interzis tuturor vehiculelor cu numere de înmatriculare ale Serbiei să intre pe teritoriul său ca răspuns la arestări, a declarat un oficial al Ministerului de Interne pentru agenția de presă Reuters. Arestările ar putea ridica și mai mult tensiunile în partea de nord predominant sârbă din Kosovo, care se învecinează cu Serbia și a cunoscut explozii de violență în ultimele săptămâni.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă a majorității etnice albaneze de 90% împotriva guvernării sârbe. Belgradul, împreună cu aliații săi cheie China și Rusia, a refuzat să recunoască independența Kosovo, împiedicându-l efectiv să aibă un loc la Națiunile Unite. În 1999, o campanie de bombardare a NATO a alungat forțele de securitate sârbe din Kosovo, dar Belgradul a continuat să ia în considerare ca provincie sudică.

Violența a izbucnit luna trecută, când 30 de trupe de menținerea păcii NATO și 52 de sârbi au fost răniți în confruntări în patru municipalități predominant sârbe din nordul Kosovo, chiar în afara Serbiei. Conflictul a izbucnit după ce sârbii s-au revoltat împotriva primarilor etnici albanezi care au fost aleși în urma unui vot local în care prezența la vot a fost de doar 3,5%. Sârbii din zonă au boicotat alegerile.