Poliţia din Serbia a arestat mai mulţi responsabili de top ai unei bănci locale intrate în faliment, suspectaţi că au acordat împrumuturi fără asigurare, ceea ce a dus la pierderi de aproape 300 milioane de euro.
Este vorba de primele arestări la nivel înalt de la venirea la putere a guvernului condus de socialişti, potrivit agenţiilor de presă.
Procurorul sârb pentru crima organizată a precizat, aseară, că directorii de la Agrobanka şi de la două companii private au fost arestaţi, fără a da nume. Potrivit presei sârbe, între cei arestaţi se numără fostul preşedinte al Agrobanka, Dusan Antonici. În total, şapte persoane au fost arestate într-o operaţiune derulată în comun de Ministerul de Interne şi Parchetul pentru crima organizată.
Noul guvern de la Belgrad l-a acuzat pe fostul guvernator al Băncii Centrale, Dejan Soskici, de neglijenţă, pentru prăbuşirea Agrobanka, după ce autorităţile au descoperit că, în 2011, a înregistrat pierderi de 29,7 miliarde de dinari (circa 250 milioane de euro), care nu apăreau în audit. Statul sârb deţinea 20% din bancă. Banca Centrală a Serbiei i-a retras licenţa de funcţionare în mai, fiind lansate procedurile de faliment. Demisii la vârf
Soskici a respins azuaţiile şi a afirmat că Banca Naţională a reacţionat imediat ce au ieşit la iveală neregulile. Ulterior, el şi-a prezentat însă demisia, pe fondul încercărilor guvernului de a-şi întări controlul asupra băncii centrale. Luni, în locul său a fost numită deputata Jorgovanka Tabakovici, reprezentantă a coaliţiei de la putere, ceea ce a alimentat îngrijorarea legată de independenţa politicii monetare a Serbiei.
Ministrul sârb al Finanţelor şi Economiei, Mladjan Dinkici, a declarat, azi, că este imposibil ca Banca Naţională a Serbiei să nu fi ştiut de abuzurile şi pierderile de la Agrobanka. Vicepremierul Aleksandar Vucici a afirmat, în şedinţa de guvern de azi, că va cere ca persoanele din instituţiile de stat care l-au ajutat pe Dusan Antonici să fie trase la răspundere. El a subliniat că autorităţile competente vor lucra la acest caz cel puţin două luni şi că se va descoperi faptul că "numeroase figuri publice din domeniul economiei, al politicii şi altele au fost implicate în acest scandal".
Scandalul Agrobanka va scoate la iveală "modul în care a funcţionat, ani la rând, caracatiţa care ne distruge ţara", a declarat Vucic pentru B92.
Guvernul de coaliţie al premierului socialist Ivica Dacici, format în jurul partidului naţionalist al şefului statului, Tomislav Nikolici, a fost învestit de Parlamentul unicameral la sfârşitul lui iulie, în urma unor îndelungate negocieri lansate după alegerile legislative de la 6 mai.