Întreg personalul Ambasadei Serbiei din capitala macedoneană a fost retras pentru consultări urgente la Belgrad. Această decizie afectează și mai mult relațiile deja tensionate între cele două ex-republici iugoslave.
Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat la 21 august că decizia de retragere a personalului a fost luată după ce serviciile de informații au emis o serie de rapoarte cu privire la "acte foarte ofensatoare" planificate împotriva intereselor sârbe în Macedonia. Acesta nu a dat mai multe detalii, adăugând că "se va clarifica totul" în următoarele 10 zile.
Ministerul macedonean de Externe a declarat, la 21 august, că "nu are informații cu privire la motivele acestei decizii".
Mass-media din Macedonia a declarat că această măsură a fost luată după ce Macedonia a anunțat că va sprijini o nouă cerere depusă de Kosovo pentru aderarea la organizația culturală UNESCO.
Serbia respinge declarația de independență a Kosovo, din 2008, și încearcă să blocheze orice încercare a regiunii separatiste de a se alătura instituțiilor internaționale.
Acum doi ani, statele membre ale UNESCO au respins la limită candidatura Kosovo pentru aderarea la organizație. A fost o victorie pentru Serbia și aliatul său, Rusia, și un mare pas înapoi în încercarea Kosovo de a primi recunoaștere ca stat.
Relațiile dintre Serbia și Macedonia s-au înrăutățit deoarece premierul macedonean Zoran Zaev și-a format guvernul de coaliție cu partide ale etnicilor albanezi, în această primăvară, la aproape șase luni după alegerile parlamentare.
Serbia și-a exprimat sprijinul pentru partidul conservator VMRO-DPMNE, al fostului Prim-Ministru Macedonean, Nikola Gruevski. Partidul a avut cel mai mare număr de voturi în alegerile parlamentare, dar fără a câștiga majoritatea și a putea forma un guvern.(Tanjug)